A katasztrófák hétfője - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. október 29. 19:33
Ausztriában a sofőr figyelmetlensége miatt borult fel hajnalban egy magyar turistákat szállító autóbusz. A jármű 48 éves vezetőjét - aki könnyebben sérült meg - már kihallgatták.

Az A2-es autópályán Graz közelében történt balesetben 3 ember meghalt, 25-en megsérültek, közülük négynek az állapota súlyos. Séra Attila, az utazást szervező iroda igazgatója az InfoRádióban arról számolt be, hogy 22-en Magyarországra érkeztek azok közül, akik nem, vagy csak könnyebben sérültek meg.

Milánóból két busz tartott hazafelé egy olasz bajnoki labdarúgó mérkőzésről; a felborult jármű - amelyen összesen 42-en utaztak - jó műszaki állapotban volt.

Idehaza délelőtt az M3-as autópályán is történt egy súlyos baleset; egy paraffinolajat szállító tartálykocsi, egy másik teherautó, egy mikrobusz és egy személyautó ütközött Füzesabony és Mezőkövesd között.

A szerencsétlenségben 3 ember halt meg. A baleset után az úttestre folyt parafinolaj meggyulladt, de a katasztrófavédelmi szakemberek a robbanásveszélyt elhárították. A levegőbe került égéstermékek nem veszélyeztették a lakosságot.

SZDSZ: módosítók a büdzséhez

Három módosító javaslatot nyújt be a Szabad Demokraták Szövetsége a jövő évi költségvetésről szóló parlamenti vitában - közölte a liberális párt elnöke.

Kóka János az SZDSZ parlamenti frakciójának ülésén elmondta: differenciált családi pótlékot vezetnének be; a személyi jövedelemadó három százalékát tennék felajánlhatóvá az eddigi egy plusz egy százalék helyett és 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelnék a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának felső határát.

A képviselőcsoport ülésén részt vevő Veres János pénzügyminiszter azt mondta, hogy a javaslatok időzítését nem tartja szerencsésnek.

Fideszes javaslatok a büdzséhez

Mintegy 250 milliárd forintot csoportosítana át a Fidesz a jövő évi költségvetésben az oktatási és a szociális ágazat támogatására, valamint munkahelyteremtő és egészségügyi célokra.

Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke az InfoRádióban elmondta: plusz 100 milliárd forintot juttatnának oktatási és a szociális feladatokra az önkormányzatokon keresztül.

Hozzátette: összeállítottak egy munkahelyteremtő, vállalkozástámogató csomagot is, amelynek körülbelül 80 milliárd forint a forrásigénye. A politikus hangsúlyozta: pártja elképzelése szerint egészségügyi kiadásokra 70 milliárd forinttal több jutna a tervezettnél.

Közvélemény-kutatás: az emberek elégedetlenek a politikával

A megkérdezettek többsége a kormány és az ellenzék munkáját is negatívan értékeli, a Fideszt ugyanakkor kétszer annyian támogatják, mint az MSZP-t - derül ki a Századvég-Forsense legfrissebb felméréséből.

Az október 12. és 26. között, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatás alapján a kabinet munkájával a válaszadók 65 százaléka, míg az ellenzék tevékenységével 56 százaléka elégedetlen.

Ha most lennének a választások az összes megkérdezett 29 százaléka a Fideszre, 15 százaléka az MSZP-re szavazna.
Ptk.-módosítás a gyűlöletbeszéd miatt

Elfogadta az Országgyűlés a polgári törvénykönyv gyűlöletbeszéddel összefüggő módosítását. A képviselők 184 igen, 131 nem és 11 tartózkodás mellett hagyták jóvá a jogszabályt.

A változtatás célja, hogy a vallási, nemzeti és etnikai csoportok, valamint a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő emberek bírósághoz fordulhassanak a közösségüket sértő megnyilvánulásokkal szemben.

A parlament megszavazta a termőföldről szóló törvény módosítását és a termőföld védelméről szóló törvényjavaslatot is.

Sztrájkolni fognak a Kapos Volán buszvezetői

Megtartják a Kapos Volán buszvezetői a kedd reggelre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot, annak ellenére, hogy a Somogy Megyei Munkaügyi Bíróság első fokon jogellenesnek mondta ki a munkabeszüntetést. Az ügyben a munkáltató kért állásfoglalást.

Dobi István, a sztrájkot kezdeményező Közúti Közlekedési Szakszervezet kaposvári elnöke elmondta: az ítéletet megfellebbezik, és mivel nem jogerős döntésről van szó, ezért határoztak a munkabeszüntetés megtartása mellett.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet a sztrájkkal párhuzamosan Budapesten demonstrációt tart. A tüntetést és a sztrájkot azért hirdették meg, mert egy törvény az autóbuszok típusa szerint eltérően állapítja meg a korkedvezményes nyugdíj jogosultságának időpontját.

Maradt az alapkamat szintje

Nem változtatott a jelenleg 7,5 százalékos jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács.

A Reuters elemzői korábban ugyanakkora esélyt láttak az alapkamat szinten tartására, mint a 25 bázispontos csökkentésre. A testület legutóbb szeptember 24-én döntött mérséklésről; akkor 7,75 százalékról 7,5 százalékra csökkent az alapkamat.

A MOL emeli az üzemanyagok árát

Szerdától bruttó 4 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL.

A társaság legutóbb október közepén változtatta a benzin árát, akkor bruttó 2 forinttal csökkentette azt. A gázolaj ára szeptember második fele óta nem változott.

Megváltoztatták egy szlovákiai múzeum nevét

Szlovákiában megváltoztatta a révkomáromi székhelyű, A Magyar Kultúra és a Duna Mente Múzeuma nevét a Nyitra megyei önkormányzat.

A nagy hagyományokkal rendelkező intézmény elnevezéséből törölték a magyar kultúra szavakat. A döntés hosszabb ideje várható volt, és számítani lehetett arra is, hogy Fehér Csaba igazgatót leváltják.