Változások az egészségbiztosítási előterjesztésben

Infostart
2007. október 26. 16:36
A jövő hét elején az Országgyűlés elé kerül az egészségbiztosítási reform törvénytervezete. Ha a Parlament elfogadja az előterjesztést, 2009. január 1-jén elindulhat az új rendszer.

A kormány kedden terjeszti be a javaslatot az Országgyűlés elé. A tárca egy hatástanulmányt is készített, ez szintén kedden olvasható majd az Egészségügyi Minisztérium honlapján - mondta Horváth Ágnes miniszter.

A törvényjavaslatban pontosították a várólistákra vonatkozó szabályokat, és újabb olyan garanciák is belekerültek, amelyek a biztosítottakat szolgálják. Eszerint, ha egy pénztár nem köt a törvényeknek megfelelően szerződést a szolgáltatókkal, akkor a pénztártagok bárhol igénybe vehetik az egészségügyi ellátást, és ennek költségeit az illetékes pénztár köteles kifizetni.

A pénztárak irányításával kapcsolatban Horváth Ágnes elmondta: a jelenlegi szabályok szerint a közgyűlésben, amely az alapvető kérdésekben dönt, állami többség lesz. Az ellenőrző szervbe szintén az állam delegálja a tagok 80 százalékát, az igazgatóságban ellenben a biztosítótársaságoknak lesz döntő befolyásuk. Ez a tanács dönt majd az operatív kérdésekről.

A díjtétel és a fejkvóta bizottságban 50-50 százalékban lesz jelen az állam és a magánpénztár; ezek a testületek többnyire javaslattevő szervként funkcionálnak majd.

A tárcavezető szerint a Fidesz által elkészített javaslat semmivel sem javítaná az ellátás színvonalát, sőt, az ellenzék elképzelése a politikai befolyás érvényesülését szolgálná az egészségügyben. Mint mondta, csütörtökön a Magyar Orvosi Kamara is nyilvánosságra hozta saját elképzeléseit, ez azonban szinte teljesen megegyezik a Fideszével. Horváth Ágnes úgy fogalmazott: a MOK a Fidesz orvostagozatává vált.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást