Még nem biztos, hogy Orbán ellen vagyonosodási vizsgálat lesz

InfoRádió / MTI
2007. október 26. 15:17
A dolgok mai állása szerint nem lehet kijelenteni, hogy Orbán Viktorral szemben vagyonosodási vizsgálat indult; lehet, hogy az lesz belőle, lehet, hogy nem - mondta Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke pénteken, a hivatal rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatót azért hívták össze, hogy tisztázzák a személyi jövedelemadó (szja) ellenőrzések és a vagyonosodási vizsgálatok körüli félreértéseket, miután a Fidesz csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot rendelt el Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Kubatov Gáborral, a Fidesz pártigazgatójával szemben.

Bakonyi Ágnes hangsúlyozta: igaz, hogy minden vagyonosodási vizsgálat szja vizsgálat, ám nem minden szja ellenőrzésből lesz vagyonosodási vizsgálat. Ez mindig az első konzultáción dől el - mondta.

Amikor az szja bevallás utólagos ellenőrzése elindul, illetve feltételezhető, hogy az szja vagyonosodási vizsgálatba megy át, a revizorok megbízólevél birtokában küldik ki a levelet az ügyfélnek - mondta Bakonyi Ágnes.

Az APEH elnöke is hibázik

Az szja bevallásban sokan hibáznak - ez még az APEH elnökével is előfordult -, ilyenkor az adóhatóság megkéri az adózót, hogy fáradjon be, javítsa ki a hibát - tette hozzá.

Az utólagos ellenőrzés a sajtófőnök szerint többféle okra vezethető vissza; gyakran azért indul, mert a munkáltatók, biztosítók, pénztárak stb. által beküldött kontrolladatok nem vágnak egybe az ügyfél által közölt adatokkal. Az ügyfeleket ilyenkor levélben értesítik az ellenőrzésről, s kap egy kérdőívet is, hogy fel tudjon készülni a beszélgetésre.

Átfogó kérdőív

A vagyonosodási vizsgálatra akkor kerül sor, ha az adóhatóság az szja utólagos ellenőrzésekor úgy látja, hogy a bevallott jövedelem nem áll összhangban az adózó életmódjával. Az ehhez összeállított kérdőív sokkal szélesebb körű, mint az szja vizsgálat során alkalmazott, maga a vizsgálat pedig hónapokig eltarthat - mondta a sajtófőnök.

Hogy az szja vizsgálat átmegy-e vagyonosodási vizsgálatba, sokban függ a beszélgetés kimenetelétől, a kérdésekre adott válaszoktól. Lehet, hogy utána elköszönnek a revizorok, de az is, hogy továbbra sem látja igazoltnak az adóhatóság, hogy a jövedelem és az életmód összhangban áll egymással.

Olyan is előfordul, hogy valaki több jövedelmet és adót vall be, mint a kontrolladatokból következne, ilyenkor pénzt kap vissza - derült ki.

Az adózókat adószám és név szerint tartják nyilván, nem munkahely vagy például pártállás alapján. Az, hogy ki a munkáltató, csak akkor derül ki, amikor az illető nevét ellenőrzésre kidobja a gép.

A "rókák" nem ijednek meg Győzikétől sem

A szóvivő elmondta: a politikusok, művészek, sportolók, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a fegyveres testületek tagjainak ellenőrzésével három-négy fős külön revizori csoport foglalkozik.

Ennek célja Bakonyi Ágnes szerint nem az, hogy e csoport különleges bánásmódban részesüljön. Éppen fordítva: azt szolgálja, hogy ugyanolyan legyen a bánásmód, mint bárki másnál. A csoportba tapasztalt "rókákat" válogatnak be, akik nem ijednek meg attól, hogy például Orbán Viktorral vagy Gáspár Győzikével ülnek szemben - mondta a sajtófőnök.

Hozzátette: ha egy magánszemély bejelentést tesz kormánytag vagy valamelyik ellenzéki politikus ellen, azt ugyanúgy kezelik, mint bármely más hasonló bejelentést: megvizsgálják lehet-e bármi alapja.