Áttörő eredmény a szegedi bőrklinikán

Infostart
2007. október 26. 20:23
A szegedi egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan kezelési eljárást, amely jelentősen javíthatja a pikkelysömörös betegek életminőségét. A beavatkozás gyors, akár ambulánsan is elvégezhető.

Magyarországon minden 50. embert érint a pikkelysömör vagy psoriasis nevű bőrbetegség, amely súlyos esetekben akár 10 évvel megrövidíti a betegek életét.

A Szegedi Tudományegyetem bőrklinikáján fejlesztették ki azt a lézeres eljárást, amely nemcsak drámaian csökkenti a tüneteket, hanem ambulánsan és gyorsan végezhető, és mellette a betegeknek kevesebb drága gyógyszerre van szükségük.

Gyulai Roland, a Szegedi Bőrklinika Psoriasis Ambulanciájának vezetője az InfoRádióban elmondta: az új eljárás jelentősen javítja a betegek életminőségét.

Az eddigi fényterápiával az volt a probléma, hogy többféle hullámhosszú fényt tartalmazott, amelyek között volt olyan, amely kellemetlen mellékhatásokat okozott, például bőrgyulladást.

A lézer azonban egyféle hullámhosszú fénysugár, amely nagyobb energiát juttat el a bőrfelületre, így mélyebbre jut és hatékonyabb.

Az ultraibolya sugár elpusztítja a pikkelysömört okozó sejteket, azokat, amelyek gyakran a bőrrák kialakulásáért is felelnek.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást