Több százezer utast érint a mozdonyvezetők sztrájkja - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. október 24. 19:03
Egyetlen személyszállító vonat sem közlekedik a mozdonyvezetők csütörtök reggeli kétórás figyelmeztető sztrájkja idején. A Mávinform sajtóügyeletese az InfoRádióban elmondta: a 6 és 8 óra közötti munkabeszüntetés alatt nyílt pályán nem maradhat vonat; a szerelvények a legközelebbi állomáson várakoznak, és a sztrájk idején is biztosítják a fűtést és a világítást.

Sigulinszki Tibor hangsúlyozta: a munkabeszüntetés több mint 600 járatot, és 2-300 ezer embert érint közvetlenül. Hozzátette: leghamarabb kora délutánra állhat helyre a megszokott forgalmi rend, de késésekre és egyéb problémákra egész nap számítani kell. A Mozdonyvezetők Szakszervezete a közlekedési tárcával nyáron kötött megállapodás megszegése miatt döntött a sztrájk megtartása mellett. Borsik János, az érdekképviselet ügyvezető alelnöke az InfoRádióban azt mondta: július óta a vasútbiztonság növelését követelik, és azt, hogy a kormány vonja vissza a 21 vasúti mellékvonal megszüntetésének tervét.

2,8 százalékos GDP-növekedéssel számol a kormány jövőre

Általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetési javaslatot az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki bizottsága. A pénzügyminiszter a testület előtt elmondta: a kormány 2,8 százalékos GDP-növekedéssel és 4,5 százalékos inflációval számolva tervezi a jövő évi büdzsét. Veres János hozzátette: a javaslat eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz, ennek összege 1.123 milliárd forint. Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke arról beszélt, hogy Magyarország az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott 10 állam között az idei 2,2 százalékos és a jövő évi várható 2,8 százalékos növekedésével az utolsó helyen áll.

Emelt szintű családi pótlékot szorgalmaz az SZDSZ

Emelt szintű családi pótlékot szorgalmaz az SZDSZ. A kisebbik koalíciós párt emellett még két másik javaslattal szeretné kiegészíteni a jövő évi költségvetést. Kóka János, a párt elnöke elmondta: három százalékra növelnék a személyi jövedelemadó felajánlható részét és 1,7 millió forintról 1,9 millióra emelnék a személyi jövedelemadó alsó kulcsának határát. A politikus a három intézkedés teljes költségét 70-80 milliárd forintra becsülte.

A biztosítók nem kapnak garanciát a profitra

Elfogadta a kormány az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet még a héten benyújtanak az Országgyűlésnek - jelentette be a kormányszóvivő. Budai Bernadett a kabinet ülése után azt mondta: az új rendszer semmilyen pluszterhet nem ró a lakosságra, viszont garanciákat tartalmaz arra, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül. Hangsúlyozta: a biztosítók nem kapnak semmilyen garanciát a profitra. Eközben az Országgyűlés a Fidesz kezdeményezésére vitanapot tartott az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a betegek érdekét védő garanciák közül kiemelte, hogy a pénztárak nem válogathatnak a páciensek között. A Fidesz továbbra is nemzeti egészségbiztosítást szeretne, ezért a piaci körülményeket eredményező javaslat visszavonására kéri a kormányt. Ellenőrzi az aláírásokat az OVB

Elrendelte a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseihez gyűjtött aláírások ellenőrzését az Országos Választási Bizottság. A népszavazási kampány vezetője délelőtt adta le az Országos Választási Irodának a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveit. Tarlós István az InfoRádióban elmondta: kérdésenként csaknem 322 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Úgy vélte: leghamarabb áprilisban rendezhetik meg a párt és a KDNP által kezdeményezett referendumot.

Tovább csúszik a 4-es metró?

Tájékoztatást kért a főpolgármestertől a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága a 4-es metró építési határidejének újabb féléves csúszásáról szóló sajtóhír miatt. A Népszabadság azt írta: legkorábban csak 2011 közepére készül el a 4-es metró Kelenföld és Keleti pályaudvar közötti szakasza. A napilap úgy tudja: a városháza a tervek szerint biztonsági okokkal, a próbaüzem idejének meghosszabbításával indokolja majd az újabb halasztást.

Keddi megmozdulások: 55 embert állítottak elő

Összesen 55 embert állított elő a rendőrség a keddi utcai megmozdulásokkal összefüggésben; közülük 42-t szabálysértéssel, tízet bűncselekménnyel gyanúsítanak. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: az érintettekkel szemben a többi között a gyülekezési törvény megsértése és közbiztonságra veszélyes eszközök birtoklása miatt indul eljárás.

Életfogytiglant kért az ügyész a sakktáblás gyilkosra

Moszkvában bűnösnek találta egy bíróság legalább 48 ember meggyilkolásában és három gyilkossági kísérletben Alekszandr Picsuskint. Az ügyész életfogytiglani szigorított büntetőtábort kért a férfira; az ítéletet a hét végén hozzák nyilvánosságra. A 33 éves férfit a sajtó a bicai mániákusnak nevezte, mert a legtöbb áldozatot az orosz főváros déli részén lévő bicai parkerdőben ölte meg. A sorozatgyilkos, akit tavaly fogtak el, egy sakktáblán jegyezte fel bűntetteit. Állítólag azt tervezte, hogy minden egyes kockára feljegyzi egy-egy áldozata nevét. Saját bevallása szerint csak három név hiányzott, így 61 embert ölhetett meg. A hatóságok ebből 48 gyilkosságot tudtak rábizonyítani.