Budapesti demonstrációk: a nagy kárjelentés

Infostart
2007. október 24. 13:12
Összesen 53 embert állított elő a rendőrség a keddi utcai megmozdulásokkal összefüggésben, akikkel szemben szabálysértési eljárás indul - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a rendőri készültséget továbbra is fenntartják. Tarjányi Péter rendőrségi szakértő szerint nemcsak az új felszerelések, hanem a jobb felkészültség miatt lépett fel magabiztosabban a rendőrség az elmúlt napok tömegoszlatásai során.

Összesen 53 embert állított elő a rendőrség a keddi utcai megmozdulásokkal összefüggésben - mondta az InfoRádiónak az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Garamvölgyi László közölte: velük szemben szabálysértési eljárás indul, a többi között a gyülekezési törvény megsértése és közbiztonságra veszélyes eszközök birtoklása miatt.

Az ORFK szóvivője arról is beszámolt, hogy az idei '56-os megemlékezésekkel összefüggő akciók költsége eléri 100 millió forintot; és a rendőri készültséget továbbra is fenntartják.

Budapesten a rendőrség este több jogellenesen demonstráló csoportot oszlatott fel; az Alkotmány utcában könnygázt is bevetettek.Nem elsősorban az új felszerelésekkel, hanem a taktikai felkészültséggel lehet magyarázni azt a profizmust, amellyel a rendőrség kezelte a hétfői és a keddi utcai megmozdulásokat - mondta az InfoRádiónak Tarjányi Péter rendőrségi szakértő.

Kifejtette, hogy a rendőrség leszűrte az elmúlt egy év eseményeinek tapasztalatait, sokat gyakorolt, továbbá arányos és hatékony fellépési taktikákat és együttműködési elveket dolgozott ki.

A szakértő szerint a hivatalos szervek a tavalyi események után újratanulták ezeket az elveket, mert évekkel ezelőtt rendelkeztek ezzel a tudással, de a tavalyi kudarc azt mutatja, hogy "elfelejtődtek" ezek a taktikai elvek.

Tarjányi Péter kiemelte: a társadalmi nyomás is hozzájárult ahhoz, hogy a rendőrség ezúttal nem alkalmazott gumilövedék kilövésére alkalmas fegyvert.

Hiba volt, hogy korábban még alkalmazták, de hétfőn és kedden enélkül is meg lehetett akadályozni a tüntetők randalírozását, és ez mutatja, hogy nem kell több eszköz, mint ami egyébként is rendelkezésre áll - hangsúlyozta a szakértő.A tavalyi évhez képest alig volt takarítanivaló és károkozás az október 23-i események után - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője.

Horváth László kifejtette, hogy a társaság emberei mintegy 10 köbméter hulladékot, törmeléket takarítottak össze, és 10 darab felgyújtott szemetesládát cseréltek ki, amelynek költsége 120 ezer forint.

A szóvivő kiemelte: hétfő este a Nagymező utcában és az Andrássy úton volt a legtöbb feladat, ugyanis járműveket, kukákat, utcabútorokat és virágládákat borítottak fel a zavargók.

Hozzátette, hogy október 23-án jelentős károkozás nem történt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 400 alkalmazottja és 50-60 gép vett részt a takarításban - közölte Horváth László.

A nagyobb biztosítók fizetnek

A nagyobb biztosítótársaságok kifizetik a casco biztosítással rendelkező ügyfeleiknek azt a kárt, amely a zavargások idején keletkezett autójukban.

Papp-Váry Borbála, a Generali Providencia kommunikációs vezetője elmondta: a szerződés alapján nem kellene fizetniük, mert a zavargás során keletkezett kár kizáró tétel.

Ennek ellenére úgy döntöttünk, ahogyan tavaly is, ezúttal is kivételt teszünk, is kifizetjük a kárt - tette hozzá.

Hanganyag: Molnár Anikó, Sigmond Árpád és Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth László, a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt szóvivõje.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Papp-Váry Borbála
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tarjányi Péter rendõrségi szakértõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Garamvölgyi László, az ORFK szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást