Addig masíroznak, amíg Gólem lejön a padlásról

InfoRádió / MTI
2007. október 24. 09:08
Mégis masírozhatnak az egykori prágai zsidó negyedben a cseh újnácik: a prágai városi bíróság ugyanis megsemmisítette az önkormányzat azon döntését, amely betiltotta a november 10-ére tervezett felvonulásukat.

A város szerint a tervezett demonstráció alkalmas a nemzeti és a vallási ellentétek felkeltésére, és a rendezők által hivatalosan deklarált cél - az iraki beavatkozás elleni tiltakozás - nem hiteles. Az önkormányzat erre hivatkozva tiltotta be a rendezvényt.

A bíróság szerint az önkormányzatnak nincs joga betiltania a rendezvényt.

A cseh neonácik a hírhedt "kristályéjszaka" 69. évfordulóján akartak felvonulni a prágai régi zsidónegyedben. A felvonulás ellen a csehországi zsidó hitközség és több civil szervezet is erélyesen tiltakozik.

"Kristályéjszakának" nevezik a németországi zsidók ellen 1938. november 9-10-én lezajlott pogromot, az esemény nevét a kitört kirakatüvegek és ablakok csillogó üvegcserepeiről kapta.

A prágai menetet a Fiatal Nemzeti Demokraták nevű csoport szervezi. Civil polgárjogi szervezetek szerint viszont az akció hátterében az újnáci Nemzeti Ellenállás mozgalom van.