Koszorúzás és díjátadó az Írószövetségben

InfoRádió / MTI
2007. október 23. 14:19
Megkoszorúzták a Magyar Írószövetség budapesti székházának falán elhelyezett 1956-os emléktáblákat, és átadták az Arany János irodalmi díjakat is.

A Magyar Írószövetség székházának falán elhelyezett emléktábla koszorúzása alkalmából Vasy Géza, a szervezet elnöke saját, 1956. október 23-áról őrzött emlékeit idézte fel.

Nagy Lászlóra, Déry Tiborra, Sarkadi Imrére emlékezve hangsúlyozta: az akkori művek "szükségszerűvé tették, hogy az írók 1956 szellemi - és így részben politikai - előkészítői legyenek".

Az 1956-os emléktáblánál és az 1956 novemberében, szovjet katonák által megölt költő, Gérecz Attila emléktáblájánál többek között a kulturális minisztérium képviselői, valamint az Artisjus szerzői jogvédő iroda, az Írók Szakszervezete, a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetségének vezetői helyeztek el koszorút.

Az ünnepség után tizenkettedik alkalommal adták át az Arany János Alapítvány irodalmi díjait. Az elismerést Jász Attila költőnek, valamint S. Benedek András kárpátaljai alkotónak, míg a nagydíjat Ágh Istvánnak ítélte a kuratórium.