Gyurcsány meglepő elemzése: "Nincs okom panaszkodni"

Infostart
2007. október 18. 08:58
"Nincs okom panaszkodni. Ahogy - jó egy héttel ezelőtt - a párt sok ezer tagja állt ki a közélet megtisztítása mellett, a hétvégén hasonlóképpen tett a szocialista frakció is. Hála az égnek, a lényegről beszélünk. Arról, hogy szűnjön meg a politikai kettős beszéd. Az az állapot, amikor a pártok bort isznak, és vizet prédikálnak" - olvasható Gyurcsány Ferenc internetes naplójában.

A kormányfő szerint az egészségügyben azt mondják, hogy minden a betegről szól, ehhez képest a páciensek nap mint nap érezhetik, hogy kiszolgáltatottak.

Bénítja, és fogva tartja őket az ingyenesség illúziója, az átláthatatlan folyamatok, az ellenőrizhetetlen biztosítási rendszer - tette hozzá.

Igaz ez a gazdaság azon területeire is, ahol normává érett a normasértés, a számla nélküli kereskedelem, a be nem jelentett alkalmazottak rendszeres foglalkoztatása, vagy a minimálbéren történő bejelentés - írta.

"Példák sokaságát látjuk. Ha a politika rendet akar teremteni, meg akarja ezt változtatni, nem térhet ki saját viszonyainak rendezése elől sem" - vélekedik blogjában Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint két hét elegendő volt ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb parlamenti frakciója erős és egységes akaratot fogalmazzon meg.

"Példátlanul szigorú intézkedések sorát javasoljuk. És nem csinálunk presztízskérdést abból, hogy elfogadjuk a legnagyobb ellenzéki párt azon javaslatait is, amelyek segítenek tisztán látni a közéletet. Benyújtjuk a vonatkozó törvényeket, törvénymódosításokat a parlamentnek. Átadjuk az ügyet a pártoknak" - áll a bejegyzésben.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: bízik a pártok megegyezési képességében, de "naiv azért nem vagyok".

"1992-93-ban a Fidesz székház-botrányával indult el dicstelen útjára a pártfinanszírozás kérdése. Elfogadhatatlan kompromisszumokkal terhes eme történet. 10-15 év nem volt elegendő ahhoz, hogy a pártok megállapodjanak egymással. Túl sokszor találkoztam már azzal, hogy olyasvalaki, akinek a rend nem szolgálta érdekét, egyszer csak felállt az asztaltól" - írta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint "mondogatják, hogy ettől vagy attól a párttól nem fogadjuk el a javaslatot, mert ebben vagy abban az ügyben már besározta magát. Ilyen alapon nem lenne senki, aki javaslatot tehetne, hiszen a magyar politikai élet meghatározó szereplői, a parlamenti pártok történetük során mindannyian belekeveredtek pártfinanszírozási botrányokba. Azt gondolom, mégis muszáj végigmenni ezen az úton". A legújabb közvélemény-kutatási eredményt itt olvashatja el!