Titkos dokumentum jutott Mikola kezébe?

Infostart
2007. október 17. 14:36
A Fidesz alternatív javaslatot dolgozott ki az egészségbiztosítási rendszer átalakítására, ezt hamarosan ismerteti a párt - mondta Mikola István fideszes képviselő. Hangsúlyozta: kész szakmai koncepciójuk van arra, hogy kormányzásuk esetén miként szüntessék majd meg a több-biztosítós rendszert.

A kormány emberéleteket veszélyeztet, ha a profitérdekelt magánbiztosítók mellett teszi le a voksát az egészségbiztosítási rendszer átalakításakor - véli Mikola István.

A fideszes egészségpolitikus közölte: minden alkotmányos módszert megragadnak, hogy megakadályozzák a kormány jelenlegi koncepciójának elfogadását.

Mikola István arra szólította fel a civil szervezeteket is, hogy tegyenek meg mindent a tervezet jóváhagyásának megakadályozása érdekében.

Hozzátette: a Fidesz kidolgozott egy alternatív javaslatot az egészségbiztosítási rendszer átalakításával kapcsoltban, és ezt hamarosan nyilvánosságra hozza a párt.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, hogy a kormányzat értékváltásra készül, a szolidaritás helyett a profitérdekelt biztosítói érdekek mellett teszi le a voksát.

Mikola István egy tízpontos javaslatot ismertetett, amely - szerinte - a biztosítók hivatalos álláspontját tükrözi.

A politikus nem árulta el, hogy honnan származik az anyag, illetve hogy mely biztosítótársaságok jegyzik, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezt most mindenfelé fújja a szél.

Mikola István megerősítette, hogy amennyiben a Fidesz kerül kormányra, bármi áron megszünteti a több-biztosítós rendszert, konkrét szakmai koncepciója van ezzel kapcsolatban.Szó nincs arról, hogy nyereségorientált biztosítók diktatúrája, rémuralma következne be - jelentette ki Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke.

Kökény Mihály kiemelte: az egészségbiztosítási reform kapcsán az ellenzék a parlamenti demokrácia kereteit feszegeti. Mint mondta, Mikola István semmilyen javaslattal nem állt elő a tekintetben, hogyan lehetne végrehajtani az egészségbiztosítás reformját.

Mikola István olyan változásra mond nemet, amely megőrzi a nemzeti kockázatközösséget, a szolidaritást - szögezte le a szocialista képviselő.

Hozzátette: a rendszer az új pénztári szereplőkkel elősegíti egy betegbarát, betegközpontú finanszírozó létrejöttét.

Kökény Mihály szerint a Fidesz arra mond nemet, hogy legyen végre valaki, aki őrködik a betegbiztonsági szabályok betartásán.

Mint elhangzott, az MSZP olyan biztosítási rendszert akar, amelyben fennmarad a kötelező jövedelemarányos járulékfizetés, és egységes a szolgáltatási csomag.

Kökény Mihály közönséges hamisítványnak" nevezte azt a dokumentumot, amelyet Mikola István sajtótájékoztatóján kiosztott.

A tízpontos "Biztosítói álláspont" címet viselő dokumentum szerint akkor van értelme az üzleti biztosítók bevonásának a rendszerbe, ha a létrejövő biztosítókban meglesznek az üzleti döntéshozatal feltételei, meghatározzák az "alapcsomag" tartalmát, ami azt jelenti, hogy az államnak ki kell mondania: nem lesz teljes és korlátlan a hozzáférés a szolgáltatásokhoz, és a társaságok piacra lépésének feltétele a rendszer kiszámítható és elfogadható mértékű kockázata.

"A kormány ilyen dokumentumot soha nem kapott, ilyet valakik valahol azért írtak, hogy zavart keltsenek" - fogalmazott Kökény Mihály.

Újságírói kérdésre elmondta: a pénztárak semmiféle garanciát nem kapnak arra az esetre, ha a biztosítottak elhagyják.Az Egészségügyi Minisztériumhoz semmilyen írásos feltételrendszer nem jutott el a biztosítótársaságok követeléseivel kapcsolatban - mondta el a tárca államtitkára.

"Általunk nem ismert, meg nem kapott dokumentumhoz nem tudunk viszonyulni, nem tudjuk, hogy valós dokumentum-e, nem tudjuk, hogy mit tartalmaz. Ha megkapjuk, majd mondunk róla valamit, ma ezt nem létező dokumentumnak tekintjük" - fogalmazott Kincses Gyula.

Az államtitkár közölte: a biztosítótársaságok nem határoztak meg feltételeket a tárgyalások során, velük is ugyanúgy egyeztettek, mint más szervezetekkel; írásos biztosítói anyagról pedig soha nem volt szó.

A politikus emlékeztetett: céljuk nem a biztosítók érdekeinek védelme, hanem a biztosítottak érdekeinek a szem előtt tartása. Éppen ezért a rendszer egészét érintő kérdések továbbra is állami hatáskörben maradnak majd. A biztosítóktól azt várják, hogy a szervezetbe másfajta működési elvet, más működési kultúrát hozzanak.

Kincses Gyula hangsúlyozta: bár az első koncepcióban az szerepelt, hogy a biztosítótársaságoknak döntő befolyásuk lesz a döntéseket illetően, mára ez módosult.

"Ez így, hogy döntő befolyás, biztos, hogy nem igaz, a különböző szintű testületekben egy bonyolult egyensúly fog létrejönni" - szögezte le az államtitkár.

A politikus elmondta: bár a kormány első alkalommal tárgyalta a dokumentumot, nem tud részleteket arról, hogy a kabinet mennyiben értett egyet a tárca elképzeléseivel.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a minisztérium álláspontjáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kökény Miháy
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást