Rongálják az autókat a kényszerű visszaadás előtt

Infostart
2007. október 17. 13:46
Mintegy 40 ezerre teszik azoknak az autóknak a számát, melyeket a tulajdonosok kedvező hitel- vagy lízingkonstrukcióban vettek, de nem tudják fizetni a részleteket, így a járművek visszakerülnek a bank vagy lízingcég tulajdonába. Az autók műszaki állapota azonban sokszor kívánnivalót hagy maga után - mondta el az InfoRádióban a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke.

Fojt Attila közölte: visszaadás előtt a tulajdonosok egy része szándékos sérüléseket okoz az autóban, vagy alkatrészeket szerel ki. A bank nyilvános aukción értékesíti ezeket a járműveket, amelyek műszaki állapota azonban sokszor meglehetősen rossz.

Az MGOE elnöke szerint az árveréseken a kereskedők sok esetben zsákbamacskát vásárolnak, és csak azok tudnak profitot termelni ezekből az autókból, akik viszonylag gyorsan túladnak rajtuk. Az időbe ugyanakkor nemcsak az értékesítés, hanem a szükséges javítások elvégzését is bele kell kalkulálni.

A kerekedők áfával kapcsolatos panaszairól Fojt Attila kifejtette: ha valaki például kétmillió forintért vesz egy autót, akkor ezután nem tud áfát visszaigényelni, a javítási költsége mondjuk félmillió forint, és eladja 2,6 millió forintért. A szabályok szerint ezután viszont be kell fizetnie az áfát, ami nagyon komoly veszteséget okoz.

A gépjármű-kereskedők szervezetének elnöke hozzátette: próbálnak a Pénzügyminisztériummal zöld ágra vergődni ebben a kérdésben.

Fojt Attila kitért arra is, hogy a Pénzügyminisztérium jövőre az ideinél 20 százalékkal nagyobb bevételre akar szert tenni a regisztrációs adóból, ami szerinte az elvonás mértének emelésére utal.

Hanganyag: Sályi András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást