Õk mindannyian nemet mondanak!

Infostart
2007. október 17. 17:17
Több szakmai és számos civil szervezet jelezte: nem ért egyet a kormány egészségbiztosítási koncepciójával. Kedden a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is a tervezet újragondolását kérte a döntéshozóktól.

A kormány tervezete ellen már a koncepció részletes ismertetése előtt tiltakozott a Magyar Orvosi Kamra.

A szervezet vezetője úgy vélte: a magyar egészségügy problémáira csakis az egységes Országos Egészségbiztosítási Pénztár fejlesztése jelentene megoldást.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal megbeszélését követően, egy héttel ezelőtt Éger István közölte, hogy a kormány javaslata értékelhetetlen.

Kifogásolta, hogy a koncepció ismertetésekor egy szó sem esik arról, miként kerül többletforrás az egészségügybe, ha egyáltalán kerül, vagy arról, mi lesz a várólistákkal és a szabad orvosválasztással.

Ezt követően számos civil szervezet tiltakozott az átalakítás ellen, az Egészségügyi Minisztériumtól a javaslat visszavonását követelte - mások mellett - a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Levegő Munkacsoport, a Professzorok Batthyányi Köre és a Magyar Rákellenes Liga.

Közös közleményben hangsúlyozták: nem értenek egyet a tervezet alapvető koncepciójával, és tudomásuk szerint nincs olyan szakmai, érdekvédelmi vagy civil szervezet, amelyik "az egészségügy nyereségérdekelt biztosítók révén történő átalakítását támogatná".

Az OÉT és a Nemzeti Egészségügyi Tanács is tiltakozik

A hét elején került az Országos Érdekegyeztető Tanács elé a tárca koncepciója.

A szakszervezeti vezetők egyértelműen elutasították a javaslatot, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke megerősítette: ha nem lesz változás a törvény normatervezetének szövegében, akkor november 21-jén tiltakozó akciót tartanak.

Úgy érzékelik, hogy az üzleti biztosítók bevonás a szolidaritási elv feladását vagy legalábbis gyengítését jelenti.

Kedden egy konferencián katolikus egyházi vezetők fejezték ki aggályaikat a kormány egészségbiztosítási átalakításával kapcsolatban.

Beer Miklós, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Egészségügyi Bizottságának elnöke úgy vélte: a kormány nem veszi figyelembe a társadalmi szolidaritás elvének fontosságát.

"Nem látjuk ennek a biztosítását, hogy hogyan tud a valóban beteg ember, a szegény ember biztonságban lenni, hogyha profitorientált biztosítók vennék át a társadalombiztosítás szerepét" - mondta Beer Miklós.

Nem szolgálja az egészségügyi szolgáltatások minőségének javulását a tárca egészségbiztosítási koncepciója a Nemzeti Egészségügyi Tanács szerint sem.

A testület keddi állásfoglalása szerint a tervezet egyes részei hiányosak, míg több pontja aggályos.

A tanács tagjai úgy vélik: a koncepcióból hiányzik az ellátási csomag meghatározása; kérdés, ki fizeti majd a nagy értékű beavatkozásokat.

Hozzátették: problémás, hogy a beteg csak biztosítót választhat, orvost és intézményt nem, így kiszolgáltatott helyzetbe kerül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást