Megmenekülhet az Aranyosi-völgy

Infostart
2007. október 17. 07:23
Már kétszer elutasította az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Zemplénben fekvő Aranyosi-völgybe tervezett szivattyús energiatározós erőmű terveit, de egy újabb cég harmadszor is megpróbált engedélyt szerezni hozzá. Ez az eljárás még nem zárult le.

Kizáró körülmények merültek fel az Aranyosi- és a Hideg-völgybe, valamint a Nagy-Korsós hegy térségébe tervezett szivattyús energiatározó felépítése kapcsán: ezt különleges madárvédelmi területen és kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen építenék fel - mondta az InfoRádiónak az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársa.

Babinszki Erika közölte: három különböző cég három különböző időpontban kérelmezett környezetvédelmi engedélyt a felügyelőségtől.

Két beadványról már döntöttek az illetékesek, ezeket jogerősen elutasították, a harmadik vizsgálata jelenleg is folyik - tette hozzá.

A kérelmeket nemcsak természet- és tájvédelmi okokból utasították el, hanem azért is, mert az erdészeti szolgálat megállapította, hogy a létesítmény felépítése "igen nagy területű erdő igénybe vételével, termelésből való kivonásával, illetve rendeltetésszerű használatának akadályoztatásával járna" - mondta Babinszki Erika.

A beruházást szinte teljes egészében erdőterületen tervezték megvalósítani - tette hozzá az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársa.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást