Bevásárlóközpont, irodaházak, lakóépületek - megújul az Etele tér környéke

Infostart
2007. október 17. 11:35
Győztest hirdettek a 4-es metró Etele téri végállomásának felszíni rendezésére kiírt tervpályázaton. Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze, a bíráló bizottság tagja az InfoRádiónak elmondta: a végállomás őrmezei oldalán várhatóan bevásárlóközpont és irodanegyed épül.

A 4-es metró Etele téri végállomásának és a Kelenföld-Etele tér intermodális csomóponthoz kapcsolódó városfejlesztési ötletpályázat nyertese a Műhely Zrt. - mondta az InfoRádiónak Budapest megbízott főépítésze.

Beleznay Éva közölte: a győztes pályázat tervei jó kapcsolatot biztosítanak az Õrmező és az Etele tér alatt.

A pályázatban szerepel egy, a földszint alatt a MÁV-peronok és a metró összekötését biztosító aluljárórendszer, valamint egy felüljáró, amely lehetővé teszi a gyalogos és kerékpáros közlekedést.

Süllyesztett térrendszer

A pályázat készítői az Etele téri oldalra egy süllyesztett térrendszert terveztek, ide kapcsolódnak a környező területek lakó- illetve szolgáltató épületei, illetve a később megépítendő MÁV-BKV irodaház - tette hozzá.

Az őrmezei oldalon megmaradnának a jelenleg is működő sporttelepek, valamint az oktatási központ, ide a pályázat "lakott területi egységet", míg a Budaörsi úti bevezető szakaszra irodaépületeket tervez - magyarázta a főváros megbízott főépítésze.

Ha valaki a 4-es metróról Õrmező felé akar majd közlekedni, néhány száz métert kell megtennie, csaknem a MÁV területéig kell majd eljutnia, hogy felszállhasson a közös BKV- és Volán-pályaudvaron elérhető járművekre - mondta Beleznay Éva.

A tervek nagy része a metróberuházással egy időben valósul meg: az összesen 450 ezer négyzetméternyi területen bevásárlóközpont, a Budaörsi út felé eső 100 ezer négyzetméteren pedig irodák, szállodák, néhány lakóépület és konferenciaközpont épül - fűzte hozzá.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást