A Terminátor szembeszáll a fegyverlobbival

Infostart
2007. október 16. 20:10
Feldühítette az amerikai fegyverlobbit Kalifornia kormányzója: Arnold Schwarzenegger támogatja azt a törvényjavaslatot, amely szerint minden, az államban gyártott és eladott félautomata fegyverhez használatos töltényt meg kell jelölni.

A kormányzó annak ellenére is a javaslat készítői mellé állt, hogy azt ellenzi a National Rifle Association, az amerikai fegyvertartók érdekvédelmi szervezete, tagjai szerint ugyanis a jelölés bevezetésével egyes esetekben ártatlanok keveredhetnének bajba.

A törvény - amely a maga nemében az első az Egyesült Államokban - előírja, hogy minden Kalifornia államban gyártott vagy eladott félautomata fegyver megjelölje azokat a lövedékeket, amelyeket kilő. A töltényen szerepelnie kell a fegyver szériaszámának és gyártmányának.

Az Egyesült Államok legnépesebb államában gyakoriak a bandák közötti lövöldözések, és több szigorú törvényt hoztak már annak érdekében, hogy visszatartsák az embereket a fegyvervásárlástól.

Könnyebb lesz azonosítani a bűnelkövetőket

A fegyvergyártóknak és -kereskedőknek 2010-ig van idejük, hogy felkészüljenek, akkortól lép hatályba a törvény, amelyet támogatott a kaliforniai rendőri vezetők szervezete is: tagjai szerint így könnyebb lesz azonosítani a fegyvereket, amelyeket több erőszakos cselekmény elkövetésekor is használtak.

Az ellenzőknek is megvannak azonban a maguk érvei. Szerintük a technológia megbízhatatlan, és akár félre is vezetheti a rendőrséget, hiszen a bűncselekmények elkövetői nem feltétlenül a saját fegyverüket használják.

Arnold Schwarzenegger a múlt héten újabb, fegyverekkel kapcsolatos kérdésekről is tárgyalt: azt tervezi, hogy az állam egyes részein betiltja az ólomalapú lövedékek használatát, mivel a vizsgálatok szerint az ólom mérgezi a veszélyeztetett kondorkeselyűket.

Nem ez az első alkalom, hogy a kormányzó nem ért egyet a republikánus párt elképzeléseivel: a fegyverkérdésen kívül máshogyan foglalt állást az őssejtkutatás és a környezetvédelem ügyében is.