Fű alatt alakult szervezet osztja a pénzt Abaújban?

Infostart
2007. október 13. 10:21
Az abaúji régióban található Boldogkőváralja fideszes polgármestere szerint kihagyták a jobboldali polgármestereket az uniós Leader-támogatás elosztásáról döntő testületből - írja a Magyar Nemzet. Lapszemle.
Népszabadság

A mezőgazdasági és vidékfejlesztésre fordítható 1300 milliárd forintos európai uniós támogatás nagy részét nem a piaci alapon is jól működő szántóföldi növénytermesztésre, hanem a versenyképes kulcsterületekre, az állattenyésztésre, a kertészetre és a minőségi vidékfejlesztésre kívánja fordítani az agrártárca. Ezt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára mondta a lapnak.

Ficsor Ádám szerint ennek az az oka, hogy a világon növekszik majd az élelmiszerfogyasztás, és jó áron eladható lesz a biztonságos, minőségi élelem. Bővül a piaca a különleges, tájjellegű ételeknek és a hozzájuk kapcsolódó turizmusnak is.

A szakállamtitkár kifejtette: a magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési politika nem esik egybe az uniós agrár- és vidékfejlesztési gyakorlattal, Magyarországon ugyanis nem a társadalom töredékét kitevő rétegek helyzetén kell javítani, hanem a kisebb településeken élők legalább négymilliós sokaságáén.

Nem egyszerűen szétosztani kell a vidékfejlesztési pénzt, hanem a versenyképes, munkahelyteremtő vállalkozásokat kell megerősíteni - hangsúlyozta a politikus.

Magyar Nemzet

Akciócsoport alakult szeptemberben Borsod-Abaúj-Zemplén megye abaúji régiójának három kistérségében, tagjai a 2007-től 2013-ig lehívható 1,15 milliárd forint összegű európai uniós Leader-támogatás elosztásáról dönthetnek.

Zavodni Ferenc boldogkőváraljai polgármester felháborodott, amiért az akciócsoport alapítói között kizárólag baloldali önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozók nevei szerepelnek.

A lap szerint a Leader-akciócsoport "fű alatt" jött létre, a csatlakozni szándékozó jobboldaliak csak akkor szereztek tudomást a szervezkedésről, amikor már összeállt a baloldali csoportosulás.

Az akciócsoport vezetője szerint már korábban ismert volt, hogy létrejön az akciócsoport, ám állította, hogy nem csak baloldaliak vesznek részt a pénzelosztó munkában.

Boldogkőváralja fideszes polgármestere szerint az általa vezetett önkormányzat megpróbált bejutni az akciócsoport alapítói közé, mint ahogy Gönc jobboldali többségű helyhatósága, illetve további civil szervezetek is, ám szerinte mondvacsinált indokok alapján elutasították kérelmüket. Csupán csatlakozóként dolgozhatnak a jobboldaliak, de nem vehetnek részt a döntéshozatalban. Ez annyit jelent: a húszszázalékos működési költségből egy fillért sem kaphatnak.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást