Jönnek a kubai menekültek: a célállomás, Bicske

Infostart
2007. október 9. 14:20
Ma érkezik Magyarországra a 28 kubai menekült, akit Budapest befogadott - mondta el az InfoRádiónak a Baptista Szeretetszolgálat fejlesztési igazgatója.

Kató Ernő közölte: ellátásukról a szeretetszolgálat gondoskodik. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a kubaiakat a bicskei befogadó állomáson helyezik el.

A guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött kubai menekültek befogadását augusztusban jelentette be a Külügyminisztérium.

A tárca államtitkára augusztus 18-án az InfoRádióban elmondta, hogy a kubaiak beilleszkedésének valamennyi költségét, beleértve a lakásbérlést, a nyelvtanulást és a téli ruhákat, az Egyesült Államok fizeti egy éven keresztül.

Horváthné Fekszi Márta felhívta a figyelmet arra, hogy a kubai menekültek befogadása mind az öt parlamenti párti tudtával és beleegyezésével történik.

Emlékeztetett arra is, hogy nem Magyarország az egyetlen közép-európai állam, amelyik kubai menekülteket fogad be, hiszen nemrégiben ezt Csehország is megtette.

A Kuba szigetén levő guantánamói támaszponton olyan kubai menekülteket őriznek, akiket az amerikai parti őrség az utóbbi években halászott ki a két ország között a tengerből.

Az amerikai parti őrség azért helyezte el a táborban a kubai menekülteket, mert Washington megítélése szerint a hazájukba való visszatérésük esetén üldöztetés várna rájuk.

Az amerikai hatóságok közben harmadik országot kerestek, amely befogadná a menekülteket, akik között sok az ellenzéki, a másként gondolkodó.

Némelyikük már több mint két éve az amerikai támaszponton tartózkodott.

"Magyarország az Egyesült Államok lakája"

A bejelentést követő napokban Havanna hevesen támadta a magyar döntést. A kubai külügyminisztérium az "Egyesült Államok lakájának" nevezte Magyarországot.

"A magyar kormány úgy jár el, mint a birodalom cinkosa. Buzgólkodik. Várja a jutalmát. Szolgalelkűen igyekszik megmutatni hatalmas és agresszív gazdájának, hogy számíthat alantas hűségére" - állt a kubai külügyminisztérium közleményében, amelyet a hivatalos sajtó első oldalon ismertetett.

Budapest "hazudik és gúnyt űz" a menedékjogból, mert "jól tudja, akárcsak a pártfogója, hogy ezeket az embereket nem üldözik Kubában. Még kevésbé a kubai ellenzék személyiségeit" - írta a havannai diplomácia.