Drágul az áram: akár 10 százalék is lehet a növekedés

Infostart
2007. október 9. 14:56
A Magyar Energia Hivatal 5-10 százalékos áremelést javasol a lakosságot villamos energiával ellátó Egyetemes Szolgáltatók végfelhasználói árában 2008 januárjától - közölte Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke egy konferencián.

Horváth J. Ferenc elmondta: a javaslatot az árampiaci szereplők költségeire nehezedő mintegy ötszázalékos árnyomásnak engedve teszik.

Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára kiemelte: a 2008 januárjától teljesen liberalizált árampiacon is lesz elegendő áram. Hangsúlyozta, nincs és a nem is várható válság az árampiacon.

A szabályok értelmében a jövő év elejétől az eddigi szolgáltató egyetemes szolgáltatóként látja el a lakosságot és a 3X50 ampernél kisebb mérővel rendelkező fogyasztókat. A balkáni áramhiány hatására ott a jelenlegi magyar közüzemi árakhoz képest 30-40 százalékkal magasabb a villamos energia ára.

Az egyetemes szolgáltató árában a rendszerhasználati díj változatlan marad, a villamos energia nagykereskedelmi ára pedig mintegy 10 százalékkal emelkedik.

A konferencián résztvevő kereskedők és szolgáltatók kapacitáshiányról beszéltek és a termelőkkel együtt jelentős áremelést prognosztizáltak. Szinte egyöntetűen kritizálták a villamos energia törvényt és annak végrehajtási utasításait.

Bakács István, az E.ON Hungária igazgatóságának tagja az Európai Unió energiapiaci liberalizációs lépésekhez képest folyamatos lemaradásról beszélt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hlavay Richárd, az Energia Info szerkesztõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást