"Az egészségügyben nincs elég pénz a nemzetközi színvonalú ellátáshoz"

Infostart
2007. október 9. 07:30
Az Országos Gerincgyógyászati Központ igazgatója szerint a legnagyobb probléma a magyar egészségügyben az, hogy hiányzik a beavatkozásokhoz szükséges finanszírozás. Varga Péter Pál úgy véli: ma Magyarországon nincs elegendő pénz a nemzetközi színvonalú ellátás biztosításához.

Az egészségügyi átalakítás kapcsán várakozás, valamint a váratlan és átláthatatlan helyzetektől való riadalom figyelhető meg - mondta az InfoRádiónak az Országos Gerincgyógyászati Központ igazgatója.

Varga Péter Pál kiemelte: egyet lehet érteni a változtatásokkal, de a reformfolyamat számtalan buktatót hordoz magában.

A társadalombiztosítás és az egészségügyi finanszírozás meghatározott költségszinten dolgozik, ám a probléma az, hogy ez a szint alacsonyabb, mint amelyen a nemzetközi szintű ellátást biztosítást lehetne - hangsúlyozta az igazgató.

Varga Péter Pál példaként említette, hogy egy porckorongsérv-műtétre 200 ezer forintot biztosítanak egy intézménynek, de ha a legmodernebb és egyben leghasznosabb eljárást használnák a kórházak, akkor mindössze 40 ezer forint jutna a feladatokra.

Ezért inkább nem használják a speciális, idegek köré töltendő gélt az orvosok, mert nincs rá finanszírozás - tette hozzá az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást