Magyarországon is megjelenhet a génkezelt cukor?

Infostart
2007. október 6. 07:35
A wyomingi American Crystal cukoripari óriásvállalat, több nagy cukorgyárral együtt bejelentette, hogy ezentúl genetikailag módosított cukorrépából fogják kinyerni a cukrot. Egy szakértő szerint nincs kizárva, hogy az így készült cukor Magyarországra is eljut.

Az Európai Unió tagállamainak miniszterei néhány héttel ezelőtt nem tudtak dönteni arról, beengedjenek-e az öreg kontinensre egy génkezelt cukorrépafajtát. Az eredmény döntetlen lett, azaz sem a tiltók, sem a támogatók nem szereztek többséget. A döntés így az Európai Bizottsághoz kerül.

Sokan attól felnek, hogy a bizottság engedélyezni fogja a behozatalt, hiszen az utóbbi években ezt számos génkezelt termék esetében megtette.

Fhrüwald Ferenc, a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője az InfoRádióban elmondta: a cukor zacskójára a jelenlegi szabályok szerint nem kötelező ráírni, hogy az génkezelt vagy hagyományosan termelt cukorrépából készült. Szerinte így elképzelhető, hogy a termékek megjelennek Magyarországon is.

De miért is van szükség arra, hogy módosítsák a répa genetikai állományát a kutatók? A világ egyik legnagyobb génmódosítási eljárásokban és termékekben érdekelt vállalata, egy amerikai cég kifejlesztett egy olyan gyomirtót, amelynek csak azok a növények állnak ellen, amelynek módosítják a genetikai összetételét.

Fhrüwadl Ferenc szerint az így előállított termék semmivel sem lesz olcsóbb a hagyományosnál, így a vásárlóknak nem érdeke, hogy támogassák a génkezelt élelmiszerek forgalomba hozatalát. A kutatás és marketing ugyanis minden megtakarítást felemészt.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást