Gyurcsány Ferenc megérti a jobboldal egy részét

InfoRádió / MTI
2007. október 6. 13:08
A szélsőséges politikai erők elszigetelésének fontosságáról beszélt a miniszterelnök a XX. századi magyar progresszió címmel a Parlamentben tartott konferencián.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a hatalom megszerzésére irányuló erőfeszítések nem írhatják felül azt a kötelezettséget, hogy minden demokratikus párt tartsa magát távol a szélsőségektol.

A kormányfő azt mondta: megérti, hogy nehéz helyzetben van a jobboldal egy része, mert miközben megpróbál a centrumban maradni, szeretné elkerülni azt is, hogy önálló politikai erő alakuljon ki a szélsőjobboldalon.

Közölte: politikusként és közszerepet vállaló értelmiségiként két feladatot lát, az egyik, hogy meg kell erősíteni a demokratikus centrumot, a másik pedig az, hogy el kell mélyíteni a demokratikus meggyőződést, a demokratikus kultúra és viselkedési mintáknak a szerepét és elfogadottságát az országban

Gyurcsány Ferenc hangoztatta, kisebb kell, hogy legyen a távolság a demokratikus közepet alkotó centrumpártok között és nagyobb az együttműködés, mint amekkora távolságot fenn kell tartani a radikális és szélsőséges politikai mozgalmaktól, eszméktől és nézetektől. A kormányfő hozzátette: belátja, ez a baloldalon sokkal könnyebb, mint a jobboldalon, hiszen a magyar baloldalon nincsen közvetlen szervezett radikális politikai mozgalom.

A miniszterelnök szerint a magyar politikai élet színpadán lévő főszereplők alapvetően, kivétel nélkül döntően demokraták és a magyar progresszió örökösei. Hozzátette: az igazi baj az, hogy a demokratizmus kulturális mélysége, szerepkészletmélysége, attitűdmélysége nem elegendő.

Gyurcsány Ferenc közölte: a baloldalon muszáj amellett érvelni, hogy sokkal árnyaltabb képet kell kialakítani az 1945 előtti időszakról és muszáj érvelni azzal szemben, hogy ezt nem lehet egy jelzővel elintézni. Nehezebb dolog, hogy a baloldal tisztázza viszonyát a nem demokratikus baloldali hagyományokhoz, és tisztázza, mi a viszonya az 1948-1989-es időszakhoz, illetve 1919-hez - tette hozzá.

A kormányfő kijelentette: továbbra is azokat az alapvető baloldali értékeket kell továbbvinni, amelyek a baloldal eredettörténetét végigkísérik. Ez a társadalmi igazságosság, méltányosság, a közösségi szerepvállalás - fejtette ki.