Bill Clinton: Nem működhet kizárólag üzleti alapon az egészségügyi rendszer

InfoRádió / MTI
2007. október 6. 22:20
Magyarország Európai Unióban és a régióban betöltött szerepérol, valamint a közelgő amerikai elnökválasztásokról beszélgetett Bill Clinton és Gyurcsány Ferenc Budapesten - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid elmondta: a volt amerikai elnök a magyar kormányfő meghívására rövid, nem hivatalos látogatást tett a Parlamentben. Hozzátette: a szűk körű beszélgetésen a miniszterelnök megeőssítette, hogy Magyarország az Európai Unió politikai keretén belül tovább kívánja erősíteni stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal.

Az előző amerikai elnök a Central European Bussines Centre meghívására érkezett a magyar fovárosba. Bill Clinton az egyik budapesti szállodában rendezett gálavacsorán 250 meghívottnak, üzletembereknek, diplomatáknak tartott előadást, és ebben a szabad világ egyik legnagyobb problémájának nevezte a szociális egyenlőtlenséget. A világ lakosságának fele kimarad a globalizáció előnyeiből - vélekedett. Bill Clinton a problémák között említette a terrorizmust, a klímaváltozást és a globális migrációból adódó feszültségeket.

A volt amerikai elnök szerint Magyarországnak az egészségügyi reform során azt a modellt kell választania, amelyben minden állampolgár biztosított lesz. Bill Clinton hangsúlyozta: sehol a világon sem működhet kizárólag üzleti alapon az egészségügyi rendszer.

Kiemelte: Magyarországon olyan biztosítási modellt kellene bevezetni, amely rugalmas, a legkevesebb adminisztrációs költséggel jár, és a járulékokat fizető munkáltatók ösztönözni tudják alkalmazottaikat az egészséges életmódra.