Olcsóbbak a gyógyszerek, de többet fizetünk

Infostart
2007. október 5. 19:26
Bár számos gyógyszer lett olcsóbb - átlagosan 100-120 forinttal -, mégis többet fizetnek az emberek az orvosságért. Ennek egyik oka az, hogy csökkent a gyógyszerek tb-támogatása - számolt be az InfoRádiónak Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerész Kamara országos ügyviteli vezetője.

Több mint 300 medicina ára csökkent 20 százalékkal a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhetően, ennek ellenére az emberek idén összesen 21 milliárd forinttal hagytak több pénzt a patikákban, mint tavaly, januártól szeptemberig.

Ennek az az oka, hogy sok gyógyszert már nem támogat az egészségbiztosító. Az idei szabályozás értelmében ugyanis azok a készítmények, amelyek az OEP által meghatározott referenciaárnál 30 százalékkal drágábbak, automatikusan kiesnek a támogatotti körből.

Azaz lehet, hogy a gyógyszer nagykereskedelmi ára nem emelkedik, de ha a referenciaár csökken, a készítmény drágább lehet a patikákban, mivel az egészségbiztosító már nem támogatja azt.

Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Gyógyszerügyi Főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy november 1-jétől további gyógyszerár-csökkentést terveznek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Molnár Márk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást