Mi nem lehet egy parlamenti képviselő?

Infostart
2007. október 5. 19:02
Ahogyan arról az InfoRádió többször is beszámolt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte a főállású képviselőség intézményének bevezetését. Ez csak az MSZP frakciójában több mint harminc politikusnak jelentené azt, hogy döntenie kell: polgármester, vagy országgyűlési képviselő lesz. A parlament tagjainak azonban már most is számos foglalkozástól távol kell maradniuk.

Ahogy az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumszámláló bizottságának főtanácsosa az InfoRádióban elmondta: egy országgyűlési képviselő a jelenlegi szabályozás szerint nem lehet bíró, ügyész, számvevő, hivatásos állományi tag rendvédelmi szervnél.

Emellett el vannak tiltva a teljes pénzügyi szférától, legalábbis azok vezetői állásaitól. Nem lehetnek banknál vagy biztosítónál igazgatótanácsi vagy felügyelő tanácsi tagok, sőt, ezekkel semmilyen, munkavégzésre vonatkozó szerződésben sem állhatnak - közölte Karsai József.

A képviselők emellett a médiában sem építhetnek karriert, nem tölthetnek be vezető munkatársi posztot országos vagy regionális terjesztésű napilapnál. Nem pályázhatják meg az MTI vagy a Magyar Televízió elnöki posztját.

Sőt, még a saját vállalkozásukban sem tölthetnek be vezető posztot, ha abban az államnak vagy egy önkormányzatnak is tulajdonrésze van, 10 százalékot meghaladó mértékben.

A jelenleg hatályos szabályozás megalkotása Bihari Mihály nevéhez fűződik. Az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke 1994 és 1998 között szintén országgyűlési képviselő volt, szocialista színekben.

A polgármesterek egyébként 1994-ig nem lehettek országgyűlési képviselők, ekkor azonban ezt a megkötést eltörölték.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást