Deutsch-Für: "Nehéz elképzelni, hogy Zuschlag Janival egyeztetek"

Infostart
2007. október 5. 19:59
A Népszabadság információi szerint a Fidesz-kormány időszakában is jutott állami támogatáshoz a Zuschlag János vezette pályázati lobbi. Deutsch-Für Tamás akkori sportminiszter az InfoRádióban elmondta: 2002-ben változott meg a pályázatok odaítélésének összeghatára, és szocialista utódja idején tették politikai kérdéssé a korábban, az apparátus szintjén meghozott döntéseket.

"Más kormány, más minisztérium és gyökeresen más gyakorlat a pályázati pénzek felhasználását illetően" - jelentette ki Deutsch-Für Tamás a Népszabadság cikke kapcsán.

A korábbi ifjúsági és sportminiszter úgy fogalmazott: a zuschlagolás 2002 után indult el, mert ennek lényege az, hogy Zuschlag János és más szocialista ifjúsági vezetők - Újhelyi István, Arató Gergely - megállapodnak a szocialista irányítású Gyermek Ifjúsági és Sportminisztérium vezetőivel a pályázatok elbírálását megelőzően abban, hogy a szocialista érdekkörbe tartozó szervezetek mennyi pénzt kapnak.

Ezután a megállapodásokat a minisztérium szocialista vezetése keresztül erőlteti az apparátuson - tette hozzá a politikus.

"Még erős fantáziával is nehéz elképzelnem, hogy 2000-ben vagy 2001-ben Zuschlag Janival egyeztetek a miniszteri dolgozószobámban arról, hogy az ő érdekkörébe tartozó szocialista ifjúsági szervezetek mennyi pénzt kapjanak a minisztérium pályázatain, hogy ezzel is hizlalhassa Zuschlag János a szocialista pártkasszát" - jegyezte meg Deutsch-Für Tamás.

A parlamenti képviselő szerint a Népszabadság állításai nem felelnek meg a valóságnak, mert 2002-ig tízmillió forintos támogatási összegig a pártfüggetlen helyettes államtitkárok dönthettek a pályázati pénzek odaítéléséről.

Ezt a határt 2002 után 5 millió forintra csökkentette a szocialista minisztériumi vezetés, így elérte, hogy már ezen a szinten is politikai döntés születhessen - hangsúlyozta a volt miniszter.

A Fidesz országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott: egyelőre nem kereste meg az ügyészség, hogy tanúskodjon, de ha ez megtörténik, akkor nyilvánosságra hozza vallomását.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást