Kincses Gyula lesz az új egészségügyi államtitkár

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 27. 19:59
Kincses Gyulát, az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet főigazgatóját jelölték az Egészségügyi Minisztérium államtitkárának az SZDSZ ügyvivői csütörtöki budapesti ülésükön - közölte Horn Gábor ügyvivő.

Kincses Gyula jelölését az ügyvivők egyhangúlag támogatták - mondta Horn Gábor, aki beszámolt arról, hogy a szakember már mintegy másfél éve részt vesz a liberális egészségügyi reform kidolgozásában. Az ügyvivő elmondta azt is, hogy Kincses Gyula személyéről konzultáltak Gyurcsány Ferenc kormányfővel, aki támogatta a jelölést.

A liberális politikus reményét fejezte ki, hogy a kinevezési procedúra hamar lezajlik - az államtitkárt a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki - és az államtitkár mielőbb hivatalba léphet.

A gyermek-fül-orr-gége szakorvos végzettségű Kincses Gyula, 1990-94 között az MDF parlamenti képviselője, 1992-től a Népjóléti Minisztérium egészségügyi rendszerváltozást koordináló bizottságának elnöke volt. 2001-ben az Egészségügyi Minisztérium reformügyekért felelős miniszteri biztosaként az Orbán-kabinet főtanácsadója, majd a Medgyessy-kormány egészségügyi tárcájának tanácsadója lett. A Gyurcsány-kormány idején az egészségügyi reform előkészítésén dolgozott.

Az államtitkári posztot négy hónapig betöltő Kovács Attila szeptember 10-én mondott le, arra hivatkozva, hogy visszatér a szakmájához, és orvosként folytatatja munkáját.