Újabb fejezet a Sólyom-Takács csörtében

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 17. 15:24
Pontosnak és megalapozottnak tartja a múlt heti parlamenti beszédében a rendőri jogsértések kivizsgálására vonatkozó megállapításait a köztársasági elnök.

Sólyom László az igazságügyi és rendészeti miniszternek írt válaszlevelében az ügyészség múlt heti tájékoztatójára hivatkozva úgy véli: az adatok alátámasztják a múlt heti beszédében kiemelt igen rossz felderítési arányt.

Sólyom László emlékeztetett arra, hogy a szeptemberi és októberi túlkapások miatt 204 büntetőeljárás indult ismeretlen rendőrök ellen, és csak 39 esetben tudott az ügyészség vádat emelni.

Az államfő utalt arra is, hogy az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozóhatóság nem kapott megfelelő segítséget az alegységek parancsnokaitól és a műveletekben résztvevő rendőröktől.

Szintén kifogásolta az államfő, hogy a rendőrök nem viseltek azonosítószámot, és ez később akadályozta azonosításukat.

Véleménye szerint a rendőrségbe vetett bizalom csak akkor állítható helyre, ha az állomány nem tűri el a jogellenességet, valami rosszul értelmezett bajtársiasságra hivatkozva.

Sólyom László ismét arra kérte a tárca vezetőjét, hogy segítse a rendőri túlkapások maradéktalan kivizsgálását.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter múlt csütörtökön levélben reagált Sólyom László köztársasági elnök beszédére.

A miniszter akkor azt írta: véleménye szerint az adatok és a tapasztalatok nem alapozzák meg azt a következtetést, hogy a rendőrség ne lenne együttműködő a tavaly szeptemberi és október 23-i tüntetéseken történt jogsértések tisztázásában.