"Egy gyerek miatt is indítani kell iskolát!"

Infostart
2007. augusztus 28. 14:38
Bizonytalanná vált a tanévkezdés az etyeki Kolumbusz Humángimnázium és Szakközépiskolában. Az intézmény az egyre súlyosabb anyagi gondok miatt kénytelen lehet végleg bezárni a kapuit - közölte Kopcsik István igazgató. Hozzátette: még tárgyalnak befektetőkkel, hogy sikerüljön kiegyenlíteni az iskola mintegy 85 millió forintos tartozását. Ha nem sikerül, a 68 diáknak jövő héten máshol kell megkezdenie a tanévet.

Mindenki tapasztalja a magyar oktatásban, hogy az állami normatíva katasztrofális - mondta az InfoRádiónak az etyeki Kolumbusz Humángimnázium és Szakközépiskola igazgatója.

Kopcsik István hozzátette: az önkormányzat vagy kiegészíti az összeget, vagy nem; a több száz iskola bezárásának példája nem azt mutatja, hogy erre képesek lennének.

"Jelen pillanatban Magyarországon nem kapják meg az állampolgárok azt, ami jár nekik" - jelentette ki az iskolaigazgató.

Legalább 42 millió forint kell

Az iskoláknál 40-60 százalékot ér az állami normatíva, ez az etyeki Kolumbusz Humángimnázium és Szakközépiskola esetében 42 százalék, így 58-at a fenntartónak - egy kiemelten közhasznú társaságnak - kellene ezt kiegészíteni - mondta Kopcsik István.

Hozzáfűzte: az utóbbi hat-hét évben gyűlt össze 85-90 millió forintos tartozás, és szinte lehetetlen tovább fenntartani az iskolát, hacsak nem sikerül valakivel megállapodniuk, aki kifizeti az eddigi köztartozásokból a megállapodáshoz szükséges összeget, az első körben 42 millió forintot.

Az etyeki iskolába 68 diák jár, 90 százalékuk térítésmentesen. Az állandó dolgozók 14-en vannak, az egyetemi tanárokkal, előadókkal kutatókkal együtt általában 30-an tanítanak itt egy év során - közölte az igazgató.

Egy diáknak is kell iskola

Elmondta: az év végén jelezték, hogy komoly gondok vannak az iskolában, és már értesítették a szülőket arról, hogy keressenek másik intézményt, ha nem sikerül fenntartani az iskolát.

A kiemelkedő teljesítményű tanulóknak személyesen segítettek új iskolát tanulni, a gyengén szereplő diákok számára pedig a fenntartó önkormányzat kötelessége, hogy tanköteles korukig biztosítsa taníttatásukat - fűzte hozzá Kopcsik István.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást