18 magyar tűzoltó indul Görögországba

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 26. 21:40
Tizennyolc fővárosi tűzoltó és egy orvos járművekkel és tartalék felszerelésekkel indul hétfőn reggel Görögországba, hogy az ott tomboló erőtüzek oltásában segédkezzen - közölte Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok.

A rátermettség és a nyelvtudás alapján kiválasztott 18 fővárosi tűzoltó és egy mentőorvos a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság (FTP) Dologház utcai épületétől indul el két járműfecskendővel és két, tartalék felszereléseket, élelmiszert szállító autóval Görögországba - mondta a tűzoltóparancsnok.

A csoportot Cziva Oszkár tűzoltó ezredes, az FTP tűzoltási, mentési és katasztrófa-elhárítási főosztályának vezetője irányítja, a csoportot Demszky Gábor főpolgármester búcsúztatja el.

Bende Péter közölte: a kontingens az európai fővárosok közötti együttműködés keretében indul a péntek óta tomboló görögországi erdőtüzek oltására, amelynek eddig legkevesebb 57 halottja van, és több tűzoltó is életét vesztette a mentési munkálatok közben.

Több európai ország már felajánlotta segítségét Görögországnak az erdőtüzek oltásához: speciális repülőgépeket és helikoptereket küldtek, illetve küldenek a dél-európai országba. A magyar Külügyminisztérium is segítséget ajánlott fel a tüzek megfékezésében és a tragédia elhárításában, a részletekről tart az egyeztetés.