Min vitatkozik az MSZP és az SZDSZ?

Infostart
2007. augusztus 24. 05:47
Jelenleg is zajlik a vita a koalíciós pártok között arról, pontosan hogyan is nézzen ki a több-biztosítós egészségügyi rendszer. Az InfoRádió a GKI Egészségügy-kutató Intézet igazgatóját kérdezte arról: pontosan miben is különbözik egymástól a koalíciós pártok álláspontja.

Az SZDSZ területi elképzelése szétaprózott, a szocialistáké túl nagy. A kettő között kellene megtalálni az ideális felosztást az új egészségbiztosítási rendszer régiós kialakításához - összegezte mondanivalóját Skultéty László.

Túl nagy egység

A szocialisták statisztikai régiókra osztanák az országot, és egy-egy régiót egy, legfeljebb két biztosítóra bíznának. Egy ilyen rendszerben a kórházak szolgáltatásait is csak legfeljebb két biztosító vásárolná meg a betegek számára, azaz a verseny az ellátók között jönne létre.
A betegek legtöbbjét a régión belül látnák el, hiszen azok száma igen csekély, akik súlyos betegségük miatt országos intézménybe kerülnek. Azaz a biztosító nyomon tudná követni a betegek útját, és tudná: ügyfele hol kaphatja meg a legjobb ellátást.

Túl kicsi egység

A szabad demokraták azonban a háziorvosi körzetekkel megegyező, rendkívül kicsi egységekre osztanák az országot. Egy-egy háziorvos összes betegek ugyanahhoz a biztosítóhoz tartozna ugyan, de ha valaki biztosítót akarna váltani, csak annyit kellene tennie, hogy egy másik háziorvoshoz kéri magát.

Ebben a rendszerben tehát az összes biztosító az ország egész területén jelen lenne. Egy városi kórház szolgáltatásait tehát nem egy vagy kettő, hanem nyolc biztosító vásárolná meg.

Megoldás valahol félúton

Skultéty László szerint ez utóbbinál kevésbé érvényesülne a verseny. A biztosítók szolgáltatási között ugyanis a törvényi szabályozás miatt alig lesz különbség: jogszabály fogja rögzíteni, hogy mekkora összeget szedhetnek az ügyfeleiktől, és azt is, hogy az egyes csomagokban milyen ellátást kell finanszírozniuk betegeik számára.

Az ellátó intézmények között pedig azért nem jöhet létre valódi verseny, mert ha egy kórház nem egy, hanem nyolc biztosítóval áll szerződésben, akkor az egyes biztosítók kevésbé tudják érvényesíteni szempontjaikat, mint egyedüli megrendelőként.

A szocialista javaslattal Skultéty László szerint akkor lehet probléma, ha túl nagy területi egységekre osztják az országot. Ebben az esetben ugyanis hasonló helyzet alakulhat ki, mint a jelenlegi, azaz a biztosítók nem tudják hatékonyan kezelni a kezükben lévő portfoliót.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást