Medián: 17 százalékpontos Fidesz-előny

Infostart
2007. augusztus 24. 13:04
A teljes népességen belül a Fideszre 17 százalékponttal többen szavaznának, mint az MSZP-re - derül ki a Medián felméréséből. Az MDF a parlamentbe kerülési küszöb felett, míg az SZDSZ az alatt van. míg az SZDSZ az alatt van.

A politikai uborkaszezonnak megfelelően kevés érdemi változás történt a politikai közhangulatban. A teljes népességben mind a két nagy párt erősödött valamelyest, a közöttük lévő különbség azonban nem változott: a Fidesz a teljes lakosság körében 40, az MSZP pedig 23 százalékon áll, vagyis a legnagyobb ellenzéki párt továbbra is 17 százalékponttal vezet a szocialisták előtt - mondta az InfoRádiónak a Medián kutatási igazgatója.

Karácsony Gergely közölte: csökkent a magukat biztos szavazóknak mondók száma, ez a visszaesés pedig a Fidesz-szavazók körében valamivel nagyobb volt, mint az MSZP oldalán, ilyen tekintetben tehát valamelyest szűkült a különbség a két párt között.

A szakértő hozzátette: február óta többé-kevésbé stabilak az erőviszonyok a pártpreferenciákban: akkor nyílt a legszélesebbre az olló a 2006-os parlamenti választások óta, azóta pedig beálltak a frontok.

A pártot választók 7 százaléka szavazna most az MDF-re és 4 az SZDSZ-re - mondta Karácsony Gergely. Hozzáfűzte: évekkel a parlamenti választások előtt az embereknek csak a nagyobb pártokkal kapcsolatban vannak aktív érzelmeik, benyomásaik, keveset figyelnek a kisebbekre.

A Medián kutatási igazgatója közölte: a választási kampány időszakában mindig megugrik a kisebb pártok támogatottsága.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást