Kedden tárgyal az államfő a parlamenti pártokkal

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 24. 13:09
Kedden tárgyal a parlamenti pártok frakcióvezetőivel a költségvetési szabályok megújításáról az államfő.

A Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző főosztályának vezetője elmondta: Sólyom László célja, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, ami biztosítja a költségvetés tervezésének kiszámíthatóságát, és hogy ehhez megfelelő eszközöket rendeljen az Országgyűlés.

Kumin Ferenc hangsúlyozta: az államfő nem kíván állást foglalni szakmai kérdésben, de tekintélyét felhasználva el szeretné érni, hogy a tárgyalóasztaltól felállva egyik fél se léphessen vissza a megállapodástól.

Sólyom László a Magyar Hírlap augusztus 18-ai számában megjelent interjúban közölte: tárgyalásra hívná a parlamenti pártokat a költségvetés alkotmányos korlátok közé szorítása érdekében.

A kezdeményezést mind az öt parlamenti párt támogatta.

A köztársasági elnök nem folyik bele szakpolitikai vitákba


A főosztályvezető ezzel párhuzamosan hangsúlyozta: az államfő nem vesz részt szakpolitikai vitákban, mert azokat az Országgyűlésben kell lefolytatni.

A főosztályvezető azután beszélt erről, hogy a Fidesz csütörtökön Sólyom László államfő közbenjárását kérte annak érdekében, hogy ne csökkenhessen az egészségügyi ellátás színvonala.

Kumin Ferenc hangsúlyozta: az államfő minden törvényt és azok alkotmányosságát megvizsgálja a kihirdetés előtt.

Hozzátette: ha a köztársasági elnök alkotmányossági kifogást talál, akkor előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól, egyet nem értése esetén pedig megfontolásra visszaküldheti a törvényt a parlamentnek.