Az adósság miatt bocsátanak el nemzetközi hírű tudósokat a pécsi egyetemről

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 23. 18:40
A folyamatosan növekvő adósságállományal indokolta a szeptembertől tervezett elbocsátásokat a Pécsi Tudományegyetem rektora.

A Pécsi Tudományegyetem rektora közölte: a 4 milliárd forintos hiányt legalább 2 és fél milliárddal kellene csökkenteni ahhoz, hogy ne legyen szükség a csődbiztos felügyeletére.

Gábriel Róbert azután beszélt erről, hogy a Dunántúli Napló azt írta: 150-200 klinikai dolgozót, köztük nyugdíjas korú professzorokat és docenseket bocsátanak el szeptemberben az intézményből.

A lap szerint többek között olyan szaktekintélyeknek mondanak fel, mint Bellyei Árpád, az ortopédia kiválósága, Soltész Gyula, a gyermekkori cukorbetegségek nemzetközi hírű szakértője, Kellermayer Miklós sejtkutató, és Kosztolányi György akadémikus, a klinikai genetika kiemelkedő alakja.

A rektor ugyanakkor hangsúlyozta: az intézménynek szüksége van a nyugállományba vonuló tanárokra és oktatókra, így a jövőben is biztosítják számukra az intézmény infrastruktúráját, és megbízási szerződéssel óraadó tanárként is dolgozhatnak.