Gyurcsány: Tartsák szemmel a Magyar Gárdát!

Infostart
2007. augusztus 22. 16:07
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - azután, hogy hazai és nemzetközi zsidószervezetek aggodalmukat fejezték ki - a legfőbb ügyészhez fordult a Magyar Gárda megalapításával kapcsolatos jobbikos tervek miatt. Közben a Fidesz elnöke és parlamenti frakcióvezetője arról biztosította a zsidószervezetek vezetőit, hogy a "Fidesz nem engedi, hogy bármely honfitársunkat származása, vallási vagy egyéb identitása alapján hátrányos megkülönböztetés érjen".

"A szélsőjobboldali Jobbik Magyarország Mozgalom által életre hívott, a bíróság által már bejegyzett Magyar Gárda nevű szerveződés itthon, de Európában és a szabad világban is tiltakozások sorát váltotta ki. Hozzám is több hazai és nemzetközi szervezet, illetve számos honfitársam tiltakozása jutott el az elmúlt napok során" - olvasható Gyurcsány Ferenc Kovács Tamásnak címzett levelében.

"Osztom azok véleményét, akik szerint a Magyar Gárda életre hívása - az eddig megismert tények és nyilatkozatok alapján - magában hordozza annak közvetlen veszélyét, hogy sérülhetnek legfontosabb közös értékeink: az emberi méltóság tisztelete, a félelem nélküli hétköznapokhoz való jog, egymás kultúrájának, származásának és világlátásának tisztelete" - írta a kormányfő.

Közölte: a heves reakciók, érthetők, hiszen az antiszemitizmus és a kirekesztő gyűlölet évek óta "itt kopogtatnak az ajtónkon. Nem engedhetjük, hogy átlépjék a küszöböt".

"Egy köztársaságnak joga az önvédelem, az alkotmányos intézmények vezetőinek pedig kötelessége e jogi-politikai oltalom biztosítása a polgárok felé bármilyen félelemkeltő, ordas eszmével szemben. Nem fordult még elő a pályafutásom alatt, hogy a legfőbb ügyészhez, mint a civil szervezetek törvényes működése felett őrködő alkotmányos szervezet első emberéhez forduljak ilyen ügyben. Most mégis megteszem, mert hiszem: közös felelősségünk van abban, hogy a szólás és gyülekezés szabadságának alkotmányos alapjogával senki ne élhessen vissza. Az én felelősségem politikai, a legfőbb ügyészé - többek között az egyesülési jogról szóló, 1989. évi II. törvény értelmében - jogi" - írta Gyurcsány Ferenc.

"Ezért kérem az Ön személyén keresztül a köztársaság ügyészségét arra, hogy a Magyar Gárda nevű szerveződés működését a részletekre is kiterjedő különös figyelemmel kövesse, és a hatályos jogszabályokkal, illetve a magyar alkotmánnyal ellentétes cselekmény esetén haladéktalanul lépjen fel. A Magyar Köztársaság polgárainak és a polgárok szerveződéseinek joga van a gondolat, a vélemény és a szólás szabadságához. Jól tudjuk, e szabadságnak csak egy valami szabhat korlátot: a másik polgár szabadsága - joga a félelem nélküli hétköznapokhoz, az emberi méltósághoz. Ezen egyértelmű határvonal éber védelmére kérem most Önt, illetve az ügyészség szakembereit" - áll a levélben.

A Fidesz megvédi azokat, akiket fenyegetnek

"Mint ahogyan a tavalyi esztendőben határozottan léptünk fel a demokratikus jogaikkal élő békés tüntetőket ért rendőri brutalitással szemben, úgy a jövőben is ki fogunk állni minden társadalmi csoport mellett, amelyet fenyegetés ér, vagy amelyek szabadságjogait önkényesen korlátozni akarják" - olvasható Orbán Viktor és Navracsics Tibor levelében, amelyet a European Jewish Congress és a World Jewish Congress vezetőjének írtak.

Közölték: "Polgári értékrenden alapuló politizálásunk következtében mélyen hiszünk az emberek és az általuk létrehozott közösségek - így a magyarországi zsidóság - egyenjogúságában és szabadságjogaik sérthetetlenségében".

"Éppen ezért biztosítjuk Önöket, mint a világ zsidóságának jogaiért küzdő szervezetek vezetőit, hogy magyarországi zsidó honfitársaink emberi és szabadságjogait minden demokratikus eszközt felhasználva meg fogjuk védeni" - áll a levél végén.