A felvidéki magyarok szerint szükségük van a magyar kormány támogatására

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 22. 13:41
A jövőben is szükség lesz a magyar kormány erkölcsi és anyagi támogatására a felvidéki magyar nyelvű oktatás színvonalának megőrzéséhez.

A Magyar Koalíció Pártjának alelnöke Szentendrén a Rákóczi Szövetség határon túli fiataloknak szervezett főiskolás táborában úgy vélte: a magyar kormány erkölcsi és anyagi támogatására a jövőben is szükségük lesz a felvidékieknek.

Szigeti László hangsúlyozta: a szlovákiai magyar politikai erők ellenzékbe kerültek, így nehezebben érvényesíthetik érdekeiket.

Az MKP alelnöke hozzátette: a magyar népesség csökkenése miatt bezárás fenyegeti a felvidéki magyar iskolák egy részét.

A magyar kormány évi egymilliárd forintot juttat el a felvidéki magyar oktatás számára, ami az iskoláknak gyerekenként 3 ezer korona többletet, - mintegy 20.000 forintnyi összeget - jelent.

Ebből a forrásból például tanulmányi versenyeket rendeznek, bővítik az iskolai könyvtárakat és különféle fejlesztéseket finanszíroznak - mondta az MKP alelnöke.

A szlovákiai magyarság érdekeit képviselő politikusok most azoknak a magyar szülőknek a megnyerésére törekednek, akik nem magyar anyanyelvű iskolákba kívánják gyermekeiket járatni. Az összes érintett 20 százalékáról lehet szó - mondta Szigeti László.