Kitüntetéseső az ünnepen - a díjazottak

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 20. 13:12
Átadták az állami kitüntetéseket az Országház Kupolacsarnokában augusztus 20-a, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából.

Az elismeréseket Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc kormányfő, valamint Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyújtotta át.

Az államfő úgy fogalmazott: a kitüntetettek nagy része nem a nyilvánosság előtt végzi munkáját, óriási érték van mögöttük, amely ilyenkor nyeri el a méltó jutalmát.

A kitüntetésekkel az állam az értékek mellé áll, azt fejezi ki, hogy elkötelezett az egyetemes értékek mellett. Nincsen kormányzati ciklushoz kötött művészeti, tudományos, sport vagy más érték, ezek független értékek - szögezte le Sólyom László.

A köztársasági elnök elmondta: a kitüntetések sem egyformák, törvény szabályozza különböző szintjeiket. A miniszterelnökkel együtt úgy döntöttek, hogy az egészen kivételeseket elkülönítik a többitől.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét Tempfli József, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke veheti át a hitélet magyarságmegtartó erejének ápolásáért.

Az érdemrend középkeresztjét a csillaggal kapja Avar István, a Nemzet színésze, Bagi István, Erdei Árpád és Harmathy Attila volt alkotmánybírók, Kornai János, Széchenyi-díjas közgazdász, Portisch Lajos sakkozó, a Nemzet Sportolója, Sárközy Tamás, Állami-díjas jogász, valamint Solt Pál bíró, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével Bogsch Erik, a Richter Gedeon gyógyszergyár vezérigazgatója, Esterházy Péter, Kossuth-díjas író, Hatvani László akadémikus, Horeczky Károly, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke, Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész, Józsa László, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kántor András Richárdné, a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elnöke, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa, Kende János, Kossuth-díjas operatőr, Losonczi Ágnes szociológus, Markó Iván balettművész, Nádas Péter, Kossuth-díjas író, Olasz Nándor, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke, Roóz József közgazdász, főiskolai tanár, Szabó Gyula, Kossuth-díjas színművész, Szabó Miklós régész, az MTA rendes tagja, Székely Éva, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok úszó, Varga János történész, az MTA rendes tagja munkásságát ismerték el.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást