Koalíciós egyeztetés a járulékokról

Infostart
2007. augusztus 17. 20:55
A köztársasági elnök még augusztusban tárgyalásra hívja a parlamenti pártokat a költségvetés alkotmányos korlátok közé szorítása, a túlköltekezés és megszorítás ciklusaiból való kitörés érdekében. Erről Sólyom László egy szombaton megjelenő lapinterjúban beszél.

Az államfő a Magyar Hírlapban úgy fogalmazott: most mind kormány-, mind pedig ellenzéki oldalról van hajlandóság egy szabályozott költségvetés közös kidolgozására.

Sólyom László az állam szerepéről szóló vitával összefüggésben azt mondta: nem ért egyet azzal, hogy olcsó, kisebb állam a jó, és majd a piac mindent megold. Úgy vélte, erős gazdasághoz erős állam kell, amely képes megfelelő szabályokról és infrastruktúráról gondoskodni.
Fidesz, MDF: adócsökkentést!

Az adó- és járulékterhek azonnali csökkentését követeli a Fidesz. Tállai András, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a lépésre azért lenne szükség, hogy ne omoljon össze a magyar gazdaság, ne növekedjenek a vállalati körbetartozások, és javuljon a vállalkozások versenyképessége.

Áfa-emelést és a személyi jövedelemadó csökkentését szeretné elérni az MDF a magyar gazdaság fellendítése érdekében.

Herényi Károly, az ellenzéki párt frakcióvezetője elmondta: javaslatcsomagjukban szerepel az átfogó adóreform az egykulcsos szja bevezetésével, a bürokrácia leépítése, a korrupció elleni harc fokozása és a befektetés-ösztönzés.

Akadozó vízellátás

Továbbra is akadozik a vízellátás Miskolcon, de a hétvégére várhatóan helyreáll a megszokott rend. Ezt a tisztiorvosi szolgálat és a Miskolci Vízművek Kft. közölte.

 Vojtilla László, a cég igazgatója és Asztalos Ágnes helyettes regionális tiszti főorvos elmondta: a gyorstesztek alapján a kedden lezárt tapolcai kút vizének minősége megfelelő, a hivatalos mérési eljárás eredményére azonban holnapig várni kell.

A hatóságok közölték: Miskolcon nincs vízhiány, hat lajtos kocsi van szolgálatban, és működnek a közkutak is.

Koalíciós egyeztetés

Továbbra is az Országgyűlés hatáskörében tartaná az egészségbiztosítási járulék megállapítását az MSZP. Havas Szófia, a párt szakpolitikusa a koalíciós pártok közötti egyeztetése után elmondta: az SZDSZ erre a célra egy kormányszintű bizottságot hozna létre.

Hozzátette: hét, lakosság alapján azonos méretű biztosítási régióra osztanák az országot a koalíciós pártok.

Hangsúlyozta: külön régió lesz Budapest, továbbá Pest megye és a főváros agglomerációja együtt; két régiót alakítanak ki a Dunántúlon, és hármat a keleti országrészekben.

Bértárgyalás a BKV-nál
 
Kész a bértárgyalások folytatására a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, de a sztrájkfelhívást nem vonja vissza.

A BKV munkavállalóinak több mint kétharmadát képviselő szervezet ügyvezető alelnöke az InfoRádióban elmondta: ha nem születik egyezség, akkor szeptember 4-én üzemkezdettől 13 óráig beszüntetik a munkát.

Nemes Gábor hozzátette: tudomása szerint a munkabeszüntetésben valamennyi dolgozó részt vesz majd.

Újraindul a metró

Hétfő reggeltől újra a teljes vonalán közlekedik a 2-es metró, miután megnyitják a három felújítás alatt álló metróállomást az utasok előtt. Demszky Gábor főpolgármester elmondta, hogy az Örs vezér tere, a Pillangó utca és a Stadionok megállók a felújítása összesen 11 milliárd forintba került, a munkálatok azonban még nem érnek véget, csak a metróforgalom indul meg augusztus 20-án. Hozzátette: a teljes rekonstrukció az év végéig folytatódik.