Mérgező almát loptak Somogyban

Infostart
2007. augusztus 16. 16:01
Öt tonna, a napokban gomba- és rovarölőszerrel lepermetezett idared almát loptak el ismeretlenek a Somogy megyei Nemesdéd melletti ültetvényről - mondta az InfoRádiónak a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A tulajdonosok szerdán értesítették a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy körülbelül öt tonna éretlen gyümölcsöt loptak el a területükről.

A gazdák felhívták a rendőrség figyelmét arra, hogy az almát öt-hat nappal ezelőtt permetezték le Basudin 600 EW, illetve Merpán 80 WDG rovar- és gombaölő szerrel, így fogyasztása még veszélyes, mivel az anyag élelmezési és egészségügyi várakozási határideje tíz nap - mondta el a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az esetet az ültetvény tulajdonosai a Somogy Megyei Szakigazgatási Hivatalnak is bejelentették.

A hivatal szakemberei mintát vettek a gyümölcsösből, hogy megvizsgálják, milyen mértékben tartalmazza még a permetszert - közölte Tóth István, a hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

A Somogy Megyei Szakigazgatási Hivatal munkatársa elmondta: a Basudinnal permetezett éretlen, zöld almából 25-30 kilogrammnyit kell megenni ahhoz, hogy az elfogyasztójának hasmenése, gyomorgörcse, hányingere vagy más egészségi problémája jelentkezzen. A Merpán gombaölő szer, az nem okoz különösebb károsodást a szervezetben.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is keresi a tolvajokat, és arra kéri a Nemesdéd környéki felvásárlókat, hogy jelentkezzenek, ha a napokban ismeretlen eredetű idared almát vásároltak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást