Élőlánccal tüntetnek a nagycsaládosok

Infostart
2007. augusztus 16. 19:56
Békés utcai demonstrációt szervez szeptember elejére a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A szervezet elnökhelyettese hangsúlyozta: olyan helyzet alakult ki az egészségügyben és a közoktatásban, amely egyre növeli az esélyegyenlőtlenséget. Morvayné Bajai Zsuzsanna szerint képtelenség, hogy az iskola-összevonások miatt sok gyerek még azt sem tudja, hol kezdi meg két hét múlva a tanévet.

A Kerepesi temető és a Parlament között pár percre élőlánc formájában fognak majd kezet a demonstrálók, hogy megmutassák, az összefogásban rejlik az erő, és jelezzék: nem hagyják tönkretenni az oktatást és az egészségügyet - mondta az InfoRádiónak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettese.

Az oktatásról szólva Morvayné Bajai Zsuzsanna úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy olyan településeken, ahol több iskola van, csupán egyetlen helyen biztosítanak napközit, valamint, hogy a gyerekek egyre kevésbé férnek hozzá a művészeti oktatáshoz és a sportolási lehetőségekhez.

A nagycsaládosok képtelenségnek tartják azt is, hogy augusztus közepén sok gyerek nem tudja még, hová fog iskolába járni.

A NOE nemcsak az oktatás, de az egészségügy terén történt változtatások eredményei ellen is demonstrál majd.

A szervezet álláspontja szerint a tervezett egészségbiztosítási modellváltás megvalósítása nagymértékben fokozza a már amúgy is komoly esélyegyenlőtlenségeket.

Morvayné Bajai Zsuzsanna közölte: azt várják, hogy a demonstráció felhívja a parlamenti képviselők figyelmét arra, hogy az ezekben a kérdésekben beadott tervezeteket nem muszáj elfogadni.

A nagycsaládosok egyesületének elnökhelyettese kijelentette: a szervezet azt szeretné, hogy magánbiztosítók ne kerüljenek be a kötelező egészségügyi ellátási rendszerbe, valamint, hogy az oktatásban megálljon a gyerekek közötti esélyegyenlőtlenség növekedése.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást