Az Auchan elismeri, hogy átvizsgálják egyes vásárlók táskáját

Infostart
2007. augusztus 16. 19:03
Az elszaporodott bolti lopások miatt vizsgálják át az Auchan üzleteiben a vásárlás nélkül távozók táskáját - indokolta az intézkedés szükségességét az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa az InfoRádióban. Gillemat Katalin szerint ez nemzetközi gyakorlat, amely semmilyen jogszabályt nem sért, ezért nem változtatnak a gyakorlaton. A Civil Jogász Bizottság korábban bojkottra szólított fel az áruházlánc üzletei ellen.

Elismeri az Auchan áruházlánc, hogy üzleteiben átvizsgálják azoknak a táskáit, akik vásárlás nélkül távoznak. Az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa szerint azért hozták meg ezeket az intézkedéseket, mert országosan egy év alatt 100 milliárd forintnyi áru tűnik el a boltokból.

Gillemat Katalin az InfoRádióban hangsúlyozta: nem csak az Auchan áruházakban, hanem más láncok esetében is gyakorlat a táskák átvizsgálása.

"Ez nem a nem-vásárló fogyasztók ellen irányul. Ez egy véletlenszerűen kiválasztott kérés, amelyben együttműködésre kérjük fel a vásárlókat" - jelentette ki a cég vezérigazgatóságának munkatársa.

Ilyenkor a biztonsági őr megkéri a vásárlót, hogy betekintésre nyissa ki a táskáját.

Napszaktól és áruháztól függ a gyakoriság

Az, hogy hányszor kérik meg a vásárlókat táskájuk bemutatására, áruházanként és időszakonként változó - jelentette ki Gillemat Katalin, hozzátéve: egyet tud érteni azzal, hogy nem öröm, amikor az embert ellenőrzik.

"Ha belegondol, hogy egy repülőtéren fémdetektoros kapun vizsgálják meg az embereket, megnézik a csomagokat, adott esetben levetetik az övet és a cipőt - az is egy ellenőrzés, amit valamennyien tudomásul veszünk a saját biztonságunk érdekében" - jelentette ki az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa.

Gillemat Katalin az InfoRádió felvetésére elismerte, hogy valóban van különbség egy repülőtér biztonsági kockázata és az áruházi tolvajlások között. "Mindenképpen az adott életkörülmények hozzák magukkal, hogy erre szükség van" - tette hozzá.

Nemzetközi gyakorlat

A Civil Jogász Bizottság bojkott-kezdeményezése kapcsán az Auchan képviselője hangsúlyozta: ezek az ellenőrzések szerinte megfelelnek a nemzetközi szokásoknak.

"Ez egy nemzetközi gyakorlat, ami megfelel a magyar jogszabályoknak is, sőt, megfelelnek annak az etikai kódexnek is, melyet a szakma kidolgozott erre a kérdésre. Pillanatnyilag nem változtatunk ezen a gyakorlaton" - mondta az InfoRádiónak Gillemat Katalin.

Bojkottra szólítottak fel


A Civil Jogász Bizottság azért szólított fel bojkottra az Auchan áruházlánc ellen, mivel gyakorlat, hogy az üzletekből vásárlás nélkül távozóknak kötelezően meg kell mutatniuk a táskájuk tartalmát egy biztonsági őrnek - mondta az InfoRádiónak a szervezet társelnöke.

Morvai Krisztina közölte: a bojkott addig tart, amíg a menedzsment ki nem áll a nyilvánosság elé, és bocsánatot nem kér az emberi méltóság tömeges megsértéséért, valamint be nem jelenti, hogy felhagynak ezzel az ellenőrzési gyakorlattal.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gillemat Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást