Rogán most melléfogott

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 14. 14:17
A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvénysértőnek minősítette az V. kerület fideszes polgármesterének azokat a határozatait, amelyekben két minisztérium "jogtalan közterület-használata" miatt "büntető mértékű" használati díjat szabott ki. Rogán Antal az eljárást elfogultnak tartja.

Ezekben az ügyekben a polgármesternek nem volt hatásköre eljárni - írta közleményében Forgács Imre, a hivatal vezetője.

Közlése szerint a hatályos kerületi rendelet csak a közterület-használat iránti kérelmek elbírálására jogosítja fel a polgármestert, de a jogtalan használattól való eltiltás vagy szankcionálás nem az ő, hanem a képviselő-testület joga.

A hivatal az önkormányzatok működésére vonatkozó törvényességi ellennőrzési jogkörében eljárva megállapította, hogy "a polgármester sorozatosan törvénysértő határozatokat adott ki" - írta Forgács Imre.

Jelezte: törvényességi észrevételében felszólította Rogán Antalt, hogy a törvénysértő gyakorlatot szüntesse meg.

Egyúttal a képviselő-testülethez is fordult, hogy a testület "az eljárási szabályokban biztosított felügyeleti jogával élve vizsgálja meg a törvénysértő határozatokat, és tegye meg a szükséges intézkedéseket."

Rogán: elfogult eljárás

Rogán Antal szerint a hivatalvezető "főnökének", az önkormányzati miniszternek az utasítására támadta meg a Belvárosi Önkormányzat döntéseit, vagyis "az egyik miniszter próbálja menteni a másikat".

"Forgács Imre hivatalához méltatlan módon nem pártatlan köztisztviselőként, hanem kormánykatonaként járt el, amikor példátlan sürgősséggel törvénytelennek próbálja minősíteni" Belváros-Lipótváros Önkormányzatának az Egészségügyi Minisztériumra és a Honvédelmi Minisztériumra vonatkozó döntését - olvasható Rogán Antal kommünikéjében.

A belvárosi polgármester szerint a közigazgatási hivatal vezetője nem adhat felmentést a minisztériumoknak, mivel a szóban forgó közterületek az V. kerület tulajdonát képezik.

Rogán Antal közleményében hangsúlyozta azt is, hogy a belvárosi önkormányzat törvényesen járt el, álláspontját akár bíróság előtt is kész megvédeni.

Rogán Antal augusztus 10-én jelentette be, hogy az Egészségügyi Minisztériumnak 10,5 milliárd forintot kell fizetnie a parkolásra használt belvárosi közterületek után.

A fideszes politikus akkor elmondta: az elmúlt évben több belvárosi közintézményt szólítottak fel arra, hogy szabadítsák fel az önkényesen használt területeket és fizessék meg azok után a használati díjat.

A polgármester szerint az V. kerületnek sok intézménnyel sikerült már megállapodnia az elmaradt díjakról és a közterület-használatról, ám a honvédelmi és az egészségügyi tárca hónapokig nem reagált a megkeresésekre.

A fideszes politikus beszámolt arról is, hogy a tárcáknak ezért két-két határozatot küldött; az egyik a közterületek felszabadításáról, a másik az elmaradt díjak befizetéséről szól.

Az Egészségügyi Minisztérium azt közölte, hogy megítélése szerint a kerület által megjelölt parkoló felett a tárca rendelkezik, így álláspontját kész bíróság előtt is megvédeni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást