Öt MDF-es javaslat a tőkepiacok élénkítésére

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 14. 13:16
Ötpontos határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek az Magyar Demokrata Fórum a tőkepiacok, az öngondoskodás és a megtakarítások élénkítése érdekében. A javaslatok között szerepel a hosszú távú befektetési számlák bevezetése, az ingatlan- és tőkepiacok átjárhatóvá tétele, és a pénzügyi oktatás iskolai bevezetése az is.

Az ötpontos csomagban szerepel a hosszú távú befektetési számla bevezetése, az ingatlan- és tőkepiacok átjárhatóvá tétele, a részvénypiac erősítése, a privatizáció tőzsdei úton való megerősítése, és a pénzügyi oktatás bevezetése az iskolákban - mondta az InfoRádiónak az MDF szóvivője, Kerék-Bárczy Szabolcs.

A hosszú távú befektetési számlával lehetővé válna, hogy valaki három évnél hosszabb befektetése után ne fizessen kamatadót.

Az ingatlanpiac és a tőkepiac átjárhatóságáról szóló javaslat szerint mentesülne a 25 százalékos forrásadó megfizetése alól az, aki a lakása eladása után pénzét nem egy újabb ingatlanba fektetné.

A harmadik MDF-es javaslat szerint a tőzsdére bevezetett befektetési jegyek hasonló módon adóznának, mint a részvények, nem a kamatadó, hanem az árfolyamnyereség-adó szabályai vonatkoznának rájuk.

A párt szorgalmazza a privatizáció tőzsdei úton való megvalósítását: a privatizálandó cégeket a tőzsdén keresztül magánosítanák.

Az ötödik pont szerint a pénzügyi oktatásnak be kellene kerülnie a nemzeti alaptantervbe.

Ha az ellenzéki párt javaslatait ősszel elfogadja az Országgyűlés, akkor akár már 2008 januárjában életbe léphetne a határozat - mondta az InfoRádiónak az MDF szóvivője, Kerék-Bárczy Szabolcs.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást