Már telepítik a budapesti rakétákat

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 14. 15:07
Megkezdték az augusztus 20-ai tűzijáték pirotechnikai eszközeinek telepítését a Citadellán és a pontonokon, a munkálatokat a tűzoltók felügyelik - közölte Bende Péter, a Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka.

A tűzijátékot szervező cég hétfő reggel kezdte meg a telepítési munkát, ami egészen az augusztus 20-ai esti tűzijáték megkezdéséig tart - mondta a vezérőrnagy.

A fővárosi tűzoltóparancsnok elmondta: a korábbi évekkel ellentétben nem engedélyezték, hogy a Lánchídra már korábban kitelepítsék a petárdákat, mert a nemzetközi műrepülő verseny fokozott balesetveszélyt jelent.

A petárdák kitelepítését a Lánchíd közepén, 60 méteres távolságban, mindkét oldalon, csak a verseny befejeztével engedélyeztük, addig csak az elektromos gyújtószerkezetek bekötését végezhetik el - közölte Bende Péter, hozzátéve, a légi parádét követően elegendő idejük lesz a szervezőknek a pirotechnikai eszközök elhelyezésére.

A fővárosi tűzoltóparancsnok már tavaly is arra hívta fel a figyelmet, hogy "emberek életével játszanak" a légi parádé szervezői akkor, amikor a repülőgépek úgy repülnek át a Lánchíd alatt, hogy arra már kihelyezték a tűzijátékhoz használandó több száz kilogrammnyi pirotechnikai eszközt, mert beláthatatlan következményekkel járhat, ha a repülőgép a robbanóanyaggal megrakott hídba ütközik.

Elmondta azt is, hogy a nemzetközi műrepülő verseny és a tűzijáték ideje alatt több mint 100 tűzoltó lesz majd készenlétben augusztus 20-án a Belvárosában, a műrepülő verseny helyszínén pedig öt gépjárműfecskendő és a tűzoltóhajó áll majd rendelkezésre.

A tűzoltók, a Belváros mellett, a Gellérthegyen és környékén is várják majd a feladatokat: a tűzijáték biztosítására összesen 22 tűzoltógépjárművet vezényelnek ki, ebből 15 gépjárműfecskendő.

Az ünnepség biztonságát felügyelő operatív törzs szerdán ülésezik a Miniszterelnöki Hivatalban, és ekkor véglegesítik a rendezvények kiürítési, és biztonsági terveit.Fidesz: a kormány beismeri a hibákat

A kormány az augusztus 20-ai tűzijáték előkészítése kapcsán megtesz mindent, amit tavaly elmulasztott, de ezzel a Fidesz véleménye szerint beismeri a tavalyi hibákat - mondta Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke.

"Vitathatatlanul rendkívül alapos az előkészítés, körültekintő, figyelembe veszi az ombudsmani és szakmai kritikákat, de ugyanakkor a mi megítélésünk szerint ez maga a beismerő vallomás a tavalyi hibákat illetőleg" - fogalmazott Lázár János.

"A mostani alapos előkészülettel a kormány egyértelműen bizonyítja, hogy tavaly is megtehette volna ugyanezt" - mondta, hozzáfűzve: ennek a beismerő vallomásnak az a konzekvenciája, hogy a kormányzatnak kártalanítania kell azokat, akik a tavalyi tűzijátékon történt tragédiában megsérültek, vagy elveszítették hozzátartozóikat.

Lázár János közölte: cinikusnak tartja, hogy a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Gál J Zoltán megbízást kapott az augusztus 20-ai rendezvény megszervezésére, miután az ombudsmani jelentés tavaly elmarasztalta "lényegében az egész Miniszterelnöki Hivatalt".

Gál J. Zoltán a polgármestereket tájékoztatja

Gál J. Zoltán, az augusztus 20-ai ünnepségsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs irányítója személyesen tájékoztatja a nemzeti ünnep központi rendezvényeiben érintett budapesti kerületek polgármestereit az ünnepséghez kapcsolódó biztonsági intézkedésekről - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A csütörtöki találkozón - amelyre meghívást kapott Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke is - a résztvevők tájékoztatást kapnak az operatív törzs intézkedéseiről és megismerhetik a biztonsági terveket.

Az operatív törzs irányítója arra kéri a parlamenti pártok felelős politikusait, hogy az augusztus 20-ai ünnepségsorozat méltóságát és biztonságos lebonyolítását ne tegyék politikai vita tárgyává - tartalmazza a közlemény.