Előre kiosztott lapok az elektronikus útdíjrendszer közbeszerzésén

Infostart
2007. augusztus 14. 07:18
Előre kiosztották a lapokat az elektronikus útdíjrendszer ellenőrzési szolgáltatásainak közbeszerzésén; a tenderre egyedül az Állami Autópálya Kezelő kapott meghívást - írja a Népszabadság.

Előre kiosztatták a lapokat az elektronikus útdíjrendszer ellenőrzési szolgáltatásainak közbeszerzésén; a tenderre egyedül az Állami Autópálya Kezelő kapott meghívást, amely szállítóját, a Getronics Kft.-t is viheti magával - írja a Népszabadság. A lap szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság éberségén múlik, hogy az öt évre több milliárd forintos megbízás tényleges verseny nélkül talál-e gazdára. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ feltehetőleg azért kényszerült a sajátos versenyeztetésre, mert felettes szervezeténél, a gazdasági minisztériumban már régen eldöntötték: az elektronikus útdíjrendszer ellenőrzésének 23,5 milliárd forint apanázzsal járó ötéves megbízását az ÁAK-nak adják, remélve, hogy a lépés valamelyest felértékeli a privatizáció előtt álló társaságot reménybeli kérői előtt - olvasható a lapban.

További élelmiszer-drágulásra számíthatunk az év hátralévő részében a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint - számol be róla a Magyar Nemzet. Mindazonáltal az állattartók eddig nem tudták áraikban érvényesíteni a gabonaár egy éven belüli megduplázódását. Ez a szakmai szervezetek szerint az egész ágazatot padlóra küldheti, ami katasztrofális hatással járhat a nemzetgazdaságra.

Kemény harc folyik Amerikában a 700 megahertzes frekvenciatartományért, amelyen mobilszolgáltatást lehet indítani. A Google is meglobogtatta milliárdjait - olvasható az index.hu-n. A tét a néhány év múlva sok tízmilliárd dollárt érő mobil-hirdetéspiac. Alig egy hónapja még csak annyit lehetett tudni, hogy a Google saját vezetékes hálózatán szeretné elérni az internetezőket, mára azonban igencsak megváltozott a helyzet. A keresőóriás bejelentette, hogy több milliárd dollárért licitálna az Egyesült Államok egyik legértékesebb frekvenciájára.

A 300 forintos napidíj bevezetése óta átlagosan egy-két nappal csökkent esetenként a kórházi tartózkodás ideje - mondta a Napi Gazdaságnak több intézményvezető. Míg korábban az okozott problémát, hogy a kórházak - anyagi megfontolások miatt - indokolatlanul hosszúra nyújtották az ápolási időt, "szándékosan" növelve ezzel az egészségbiztosító kiadásait, mostanában az ellenkezője okoz gondot, vagyis az, hogy az intézményekből - szintén pénzügyi okokból - idejekorán távoznak a betegek.

A Világgazdaság cikke szerint: az egyetemet és főiskolát végzettek bére toronymagasan vezet az alacsonyabb iskolai végzettségűekkel szemben a versenyszférában Magyarországon. Míg a főiskolát végzettek tavaly közel havi bruttó 316 ezer forintot kaptak, addig az egyetemi diplomások csaknem 445 ezret. Ez utóbbiak keresetének átlaga majdnem ötször annyi volt 2006-ban, mint az általános iskolát be nem fejezett munkavállalóké. Ahogy nő az iskolai végzettség, úgy nő a férfiak és a nők közötti jövedelemkülönbség is.

Még el sem kezdődött az élelmiszerek beharangozott, nagymértékű drágulása, de a portfolio.hu legfrissebb felmérésében az inflációs előrejelzések máris megugrottak. Igaz, miközben a megkérdezett elemzők jelentősen srófolták felfelé az idei prognózisaikat, addig a jövő évi előrejelzések már nem változtak, ami a jegybank inflációs jelentése és a kamatdöntés szempontjából figyelemre méltó. A szintén kedden napvilágra kerülő második negyedéves GDP-növekedési gyorsbecslés erősen megosztja az elemzőket. Egyesek szerint akár 3 százalékot is súrolhatja alulról a mutató, de van olyan, aki szerint a 2 százalékot sem éri el.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást