Magyarországnak nincs köze Izrael budapesti nagykövetének ügyéhez

Infostart
2007. augusztus 13. 18:34
Rendőrségi eljárás indult Izrael budapesti nagykövete ellen, David Admon ugyanis a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el, és arra használta fel pozícióját, hogy privát üzleti vállalkozásokat indítson Magyarországon. A Külügyminisztérium szerint ez Izrael belső ügye.

A fogadóállamnak nincs köze ahhoz, ha egy országot képviselő nagykövet olyasmit cselekszik, ami saját országában büntetendő, ezért helyes volt a Külügyminisztérium állásfoglalása - mondta az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász.

Lattmann Tamás hozzátette: amennyiben a diplomáciai képviselet vezetője olyat tesz a fogadó állam területén, amely az ottani törvények szerint bűncselekmény, az adott országnak még akkor is kevés lehetősége van arra, hogy fellépjen vele szemben.

Ha az érintett személy ellen a saját állama akar büntetőeljárást lefolytatni, ahhoz a fogadó államnak egyáltalán nincsen köze - közölte a szakértő.

A diplomáciai képviselők, főleg a képviselet vezetője számára a diplomáciai mentességeket a küldő állam biztosítja - mondta Lattmann Tamás.

Amennyiben a diplomáciai képviselet vezetője üzleti tevékenységet végez a fogadó állam területén, az adott esetben a számára a küldő állam által biztosított mentességek alá nem vonható be, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fogadó ország büntetőjogilag felelősségre vonhatja - fűzte hozzá a nemzetközi jogász.

Ha a Magyar Köztársaságnak problémája adódik egy másik állam diplomáciai képviseletének vezetőjével, politikai eszközökkel hathat az országra, végső esetben pedig persona non gratának minősítheti az adott személyt, akinek záros határidő alatt el kell hagynia Magyarországot, ez azonban csak nagyon durva esetekben fordul elő - közölte a szakértő.

Lattmann Tamás hozzátette: a jelen helyzetben Magyarországnak nincs semmi dolga.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást