Koalíciós vita robbant ki az amerikai vízumról

Infostart
2007. augusztus 13. 15:00
Nézetkülönbség alakult ki a koalíción belül a módosított amerikai vízumtörvénnyel kapcsolatos magyar álláspont kialakításáról. Magyarország - a térségben egyedüliként - nem írta alá azt a jegyzéket, amely kevesli a jogszabályban megfogalmazottakat. Az SZDSZ szerint erről egyeztetni kellett volna a liberálisokkal is, a külügyi tárca szerint viszont ez szakmai kérdés.

Nem ért egyet a szocialista vezetésű Külügyminisztérium és az SZDSZ abban, hogy az amerikai vízummentesség ügyében szükséges-e koalíciós egyeztetés.

A külügyi tárca a napokban üdvözölte azt az új amerikai jogszabályt, amely - bár meghatározza a vízummentesség kiterjesztésének feltételeit - de kevés konkrétumot tartalmaz, így például arra a sokat feltett kérdésre sem ad választ, hogy a feltételek teljesülése esetén mikortól utazhatnak a kelet-európai állampolgárok engedély nélkül az Egyesült Államokba.

Magyarország egyedüliként volt elégedett a törvénnyel, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország közös jegyzékben fejtette ki Washingtonban, hogy ez így nekik kevés.

Göncz Kinga külügyminiszter az InfoRádiónak elmondta, az Egyesült Államok nem egyszerre fogja megadni a vízumot ezeknek az országoknak.

"- Õk egyrészt bilaterálisan tárgyalnak, tehát minden ország esetében egyéni mérlegelés is lesz.
- Arra gondol, hogy kedvezőbb elbírálásban részesülhetünk?
- Nem, hanem arra, hogy van egy 10 százalékos határa a visszautasítási rátának. A régióban az egyes országokban ez nagyon különböző, tehát teljesen egyszerre nem tudják kezelni ezt a kérdést" - nyilatkozta a külügyminiszter, aki egyben cáfolta, hogy Magyarország ezzel a gesztussal akart volna jobb pozícióba kerülni.

Az SZDSZ nem ért egyet a külügyminiszterrel. A párt külügyi kabinetvezetője az InfoRádiónak azt mondta, Magyarországnak érdeke, hogy a régiós országokkal közösen lépjen fel a vízummentesség ügyében. Szent-Iványi István szerint a külügyi tárcának nem lett volna szabad döntenie az SZDSZ nélkül.

"Nem feltétlenül igényel egy ilyen döntés koalíciós egyeztetést, de az egész vízum ügyben folytatott politikánk igen, tehát helyesebb lenne, ha konzultálnánk a koalíciós partnerrel. Ezek a lépések is arra utalnak, hogy fontos lenne egy külügyminisztériumi egyeztetés" - fogalmazott a liberális politikus.

A külügyi tárca viszont nem így látja. A minisztérium államtitkára szerint idézem: "ez szakmai kérdés és nem egy olyan kérdés, amiben koalíciós egyeztetést kellett volna folytatni".

Horváthné Fekszi Márta azt mondta, az elfogadott törvény alapján a magyar állampolgárok bekerülhetnek a vízummentes körbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást