Három éven belül lesz autópálya Pécsig - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. augusztus 13. 19:08
Az M6-os autópálya Pécsig vezető szakasza 2010-ig elkészül. A kormányszóvivői iroda szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium úgy ütemezte az autópálya építésének menetrendjét, hogy mire Pécs Európa kulturális fővárosa lesz, addigra a Budapest-Pécs távolságot gyorsforgalmi úton lehessen megtenni.

2010-ig elkészül az M6-os autópálya Pécsig vezető szakasza - közölte a kormányszóvivői iroda. A tájékoztatás szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium úgy ütemezte az autópálya építésének menetrendjét, hogy mire Pécs Európa kulturális fővárosa lesz, addigra a Budapest-Pécs távolságot gyorsforgalmi úton lehessen megtenni. A szóvivői iroda kitért arra is, hogy a Dunaújváros és Szekszárd közötti autópálya-szakasz megvalósítására még az ősszel pályázatot ír ki a gazdasági és közlekedési tárca.

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy tartsa Magyarországon az intervenciós gabonakészleteket, és tegye lehetővé, hogy a magyar állattenyésztők hozzájuthassanak ezekhez. Font Sándor, az ellenzéki párt mezőgazdasági kabinetvezetője elmondta: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal olyan feltételekkel írja ki a pályázatokat az intervenciós készletekre, hogy azt a magyar gazdálkodók nem tudják teljesíteni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője válaszában közölte: a Magyarországon tárolt uniós intervenciós készletek nem képezik a magyar állam tulajdonát. Dékány András ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi intervenciós gabonatenderen a meghirdetett készletek több mint a felét magyar pályázók nyerték el.

Javaslatcsomagot dolgoz ki a kormány a lakossági banki szolgáltatások javításáért - jelentette be Gaál Gyula miniszterelnöki megbízott. A szakértő a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az elképzelések tartalmazzák a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás bevezetését, a bankváltás megkönnyítését, valamint a hitelkiváltás és az egyoldalú szerződésmódosítás költségeinek mérséklését. Gaál Gyula hozzátette: a költségvetési törvényben évente meghatároznák a jogszerűen kiköthető kamat felső mértékét.

Tiltakozik az Aranyos-völgybe tervezett erőmű építése ellen a Fidesz. Illés Zoltán, a párt zöld tagozatának alelnöke azt mondta: a Zempléni hegységben létesítendő szivattyús erőmű és völgyzáró gát rontana az ott élő emberek helyzetén, rombolja a környezetet és gazdasági hatása is elenyésző. A gazdasági tárca azt közölte, hogy a Magyar Energia Hivatal csak akkor adhatja ki az építési engedélyt, ha a projektet jóváhagyta a környezetvédelmi hatóság is.

Eddig nem találtak egészségre káros, dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazó élelmiszert a magyar hatóságok. Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese elmondta: a szakértők az ellenőrzések kezdete óta 47, guargumit tartalmazó élelmiszermintát vizsgáltak meg, de az eredmények minden esetben negatívnak bizonyultak.

Összesen 302 millió forint bírságot szabtak ki az élelmiszerellenőrző hatóságok a nyár kezdete óta tartó ellenőrzéseken. A munkát koordináló Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal közlése szerint a vizsgálatok során a hatóságok mintegy 20 ezer gazdaságot, feldolgozó üzemet, kereskedelmi és vendéglátó üzletet vizsgáltak át. Összesen tíz vendéglátóhelyet zártak be és a megvizsgált élelmiszerek 1,3 százalékát, 44 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Több ellenőrzési akciót hajt végre a héten az APEH a Balaton környékén. A razziákon a munkaügyi felügyelőség, a vámhatóság, és a fogyasztóvédelem munkatársai is részt vesznek. A tájékoztatás szerint a nyugta- és számlaadási ellenőrzések mellett nagy figyelmet fordítanak a feketén dolgozók kiszűrésére.

Több mint 100 tűzoltó áll készenlétben augusztus 20-án Budapest belvárosában a nemzetközi műrepülő verseny és a tűzijáték ideje alatt - közölte a Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka. Bende Péter elmondta: a műrepülő versenyen öt gépjármű és a tűzoltóhajó is a helyszínen lesz, a tűzijáték biztosítására pedig összesen 22 tűzoltóautót vezényelnek ki.

Ismét öt forinttal mérsékli szerdán a Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi árát, így a legtöbb kúton hasonló árcsökkenés várható a hét közepétől. A portfolio.hu piaci forrásokra hivatkozva azt írta: az olajtársaság azért döntött így, mert a múlt héten a jelentős emelkedések után csökkent a kőolaj világpiaci ára. Az internetes lap emlékeztet arra: három héten belül ez a második öt forintos ármérséklés. A gázolaj ára most sem változik.

Lengyelországban újabb 4 minisztert váltott le a kormányfő. A távozó tárcavezetők közül ketten a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligáját, ketten pedig a baloldali-populista Önvédelem agrárpártot képviselték a kormányban. A menesztések után az október végi rendkívüli parlamenti választásokig egypárti kormány irányítja az országot.

Afganisztánban a tálibok szabadon engedtek két beteg asszonyt a júliusban túszul ejtett dél-koreai állampolgárok közül - közölte a lázadók szóvivője. Juszuf Ahmadi szerint a két nőt Gazni tartomány Andar körzetében adták át a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek. A hírt megerősítette egy helyi törzsi vezető is. A tálibok a július 19-én elrabolt 23 dél-koreai közül két férfit kivégeztek, jelenleg 14 nő és 5 férfi van az iszlamista fegyveresek fogságában.