A magyarok még nem értik, mi az a többszörös megkülönböztetés

Infostart
2007. augusztus 13. 18:45
A kormány elfogadta a 2010-ig szóló fogyatékosügyi program végrehajtásának cselekvési tervét, amiben harminchárom konkrét intézkedést határozott meg. A legfontosabbakról a szociális minisztérium fogyatékosügyi főosztályának vezetője beszélt az InfoRádiónak.

A korábbi kommunikációs, és a társadalmi tudatformálást elősegítő antidiszkriminációs oktatási programok mellé más, előremutató intézkedések is bekerültek a fogyatékosügyi programba - mondta az InfoRádióban a Szociális egy Munkaügyi Minisztérium fogyatékosügyi főosztályvezetője.

Kemény Péter közölte: ilyen például annak a kampánynak a terve, amelyet a turisztikai szolgáltatóknak indítanak majd, hogy bemutassák nekik, miért fontos a fogyatékkal élők számára is elérhetővé tenni a különböző turisztikai létesítményeket.

Kísérleti programok indulnak, lakóotthonok épülnek

Kísérleti foglalkoztatási programok is indulnak majd, egyebek mellett olyan, amelynek keretében a fogyatékkal élő munkavállalók motivációját fejlesztenék, és új lakóotthonokat is építenek, ahol kis, 12 fős csoportokban, családszerű közösségekben élhetnek a fogyatékos emberek - tette hozzá a minisztériumi főosztályvezető.

A programok egy része - például a halmozottan sérült emberek számára kidolgozott tervek megvalósítása, vagy a lakóotthonok kialakítása - már idén megkezdődik, egyes munkacsoportok pedig már működnek: az egyik a látássérültek számára indított, önellátást megerősítő képzés - mondta Kemény Péter.

Nincs megkülönböztetett figyelem

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkatársa hozzáfűzte: a fogyatékos csoporton belül is külön diszkriminációnak kitett fogyatékos nőket, illetve a más etnikumhoz tartozó fogyatékos embereket nem segítik nagyobb mértékben.

"Társadalmunk még nem tart ott, hogy a többszörös hátrány, a többszörös megkülönböztetés problematikájával társadalompolitikai szinten foglalkozzunk" - közölte a szakértő.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást