Létezik, de szinte sehol sem alkalmazzák

Infostart
2007. augusztus 10. 18:26
Kudarcba fulladt a szervizdíj bevezetése Magyarországon. A vendéglátók 2005 októbere óta alkalmazhatnák a legfeljebb 15 százalékos, áfaköteles szervizdíjat, ami után 15 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Az ötlettől a borravaló visszaszorulását is várták a törvényalkotók, egyelőre azonban hiába, mert a legelegánsabb fővárosi éttermeken és luxussszállodákon kívül szinte mindenhol továbbra is lehet, sőt illik borravalót adni.

Csak a legelegánsabb fővárosi éttermek és a szállodák vezették be a szervízdíjat, amely tisztázott, jogilag korrekt fizetési feltételt teremt a vendég, az üzlet és az állam számára is - mondta az InfoRádiónak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Háber Tamás hozzátette: a megváltozott gazdasági helyzet miatt egyre kisebb a forgalom, ezért a vendéglátók nem merik bevezetni a szervizdíjat, mert tartanak a drágulástól és attól az erkölcsi kártól, amely az üzleteket érheti, ha a vendégek azt látják, hogy az amúgy sem alacsony árak mellett még szervizdíjat is felszámolnak.

A vendéglátók ipartestületének elnöke úgy véli: a magyarok szeretik maguk eldönteni, hogy adnak-e, és, ha igen, mennyi borravalót a pincéreknek, és nehezen fogadják el, hogy az étterem határozza meg a szervizdíj mértékét.

Háber Tamás szerint ez a mentalitás csak akkor változhat, ha egyre többen tudnak majd vendéglőkbe járni, a jelek azonban arra utalnak, hogy a következő években inkább csökken majd a számuk.

Az ipartestület elnöke mindenesetre jó kezdeményezésnek tartja, hogy az állam megteremtette a szervizdíj beszedésének lehetőségét.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást