Az SZDSZ-es politikus esete a pályázati milliókkal: nincs megállás?

Infostart
2007. augusztus 10. 16:55
A Magyar Nemzet értesülése szerint három uniós pályázaton is nyert pénzt a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében Wekler Ferenc SZDSZ-es politikus családi cége. A lap azt is írja, hogy egy másik, hasonló ügyben azért robbant ki botrány, mert a kormánypárti politikus érdekeltségei az általa vezetett regionális fejlesztési tanácstól is kaptak támogatásokat, közpénzből.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a volt szabad demokrata országgyűlési képviselő mintegy 26 millió forintot nyert el borhűtők vásárlására, bortároló, borkóstoló és látványpince kialakítására, valamint mezőgazdasági gépek beszerzésére.

A lap cikke szerint a legnagyobb tételt, összesen 18,6 millió forintot a borhűtők beszerzésére nyerte el Wekler Ferenc, aki számos posztot tölt be: ő a több milliárd forintos fejlesztési pénzek fölött diszponáló Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Mecseknádasd polgármestere, a Pécsváradi Kistérségi Önkormányzati Társulás vezetője, az SZDSZ Baranya megyei elnöke, s nem utolsósorban az M6-os autópálya miniszteri koordinátora.

Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) támogatásait a földművelésügyi tárca ítélte oda még 2004 és 2006 között.

Az AVOP révén kiosztott, vissza nem térítendő pénz nagy része uniós, míg kisebb hányada magyar költségvetési forrásokból áll össze.

A Magyar Nemzet cikke kitér arra, hogy 2004 nyarán a Wekler család érdekeltségébe tartozó cégek csaknem 270 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást kaptak szőlőtelepítésre. A politikusnak emiatt le is kellett mondania az Országgyűlés alelnöki tisztségéről.

Néhány hónappal később, novemberben, a Wekler Ferenc érdekeltségébe tartozó Gyémántfürt Kft. húszmillió forintos állami támogatást nyert el a terület- és régiófejlesztési célelőirányzat pályázatából - emlékeztet a napilap.

Saját magának ítélt pénzt?

A lap egy másik botrányról is ír. Ezek alapján az SZDSZ-es politikus érdekeltségébe tartozó cégek a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól is nyertek pénzt, állítólag több tízmillió forintot. Tehát attól a szervezettől, amelynek Wekler Ferenc az elnöke.

Emiatt a regionális fejlesztési tanácsnál írásos önbevallás alapján indult vizsgálat, hogy a döntéshozók közül ki ítélt meg saját magának vagy családtagjainak állami pénzt. A vizsgálat szeptember közepén zárul.

Az InfoRádió elérte Wekler Ferencet, aki ez utóbbi értesülést határozottan cáfolta, majd közölte: a Magyar Televízión kívül más sajtóorgánumnak nem kíván nyilatkozni a Magyar Nemzetben megjelent többi információról.28 milliós beruházási támogatás

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az InfoRádiónak megerősítette, hogy a Wekler Ferenc érdekeltségébe tartozó Gyémántfürt Kft. 2005 márciusa és 2007 márciusa között három jogcímre pályázott az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programon belül; összesen 28 millió forintnyi támogatást kért és kapott.

Dékány András hozzátette: a cég beruházási támogatásokhoz jutott, az összegeket a szőlő- és borműveléshez szükséges gépek beszerzésére fordították, munkahelyteremtő célzattal.

A szóvivő elmondta: minden uniós pályázat nyilvános, és azok végeredményét is nyilvánosságra kell hozni.

Nincsenek politikai szempontok

"A nagyon szigorú, olykor bonyolultnak mondott pályázati feltételek között nagyon sok minden szerepel, de a politikai szempontok nem. Következésképpen a bírálóbizottságnak sem lehetősége, sem oka nincs arra, hogy egy érvényes, jogszerűen beadott és szakmailag megalapozott pályázatot politikai alapon elutasítson vagy előnyben részesítsen" - jelentette ki Dékány András.

Az FVM szóvivője hozzáfűzte: feltételezhetően nem Wekler Ferenc az egyetlen közéleti személyiség, országgyűlési képviselő, aki az üzleti életben is sikeres, és aki okkal és joggal vesz igénybe uniós támogatásokat.

Dékány András közölte: üzleti érdekeltséggel is rendelkező, bármely oldalt képviselő politikusok is pályázhatnak, nem kifogásolható módon.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dékány András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást